Lidové noviny

Myslíme na seniory. Teď především

- JOSEF BĚLICA starosta Havířova, ANO

U nás v Havířově jsme jako v jednom z prvních měst v kraji zřídili linku pro osamělé seniory, na kterou se mohou od pondělí do neděle obrátit. Naši pracovníci spolu s dobrovolní­ky z Adry jim zajistí pomoc při zvládání základních životních potřeb. Nejčastěji se jedná o zajištění nákupu potravin, kterých jsme od spuštění linky realizoval­i už několik desítek. Vyškolení sociální pracovníci jsou také připraveni seniorům pomoci s jejich dotazy, uklidnit je, případně jim poradit, co v dané situaci dělat.

Pokud se vrátím k běžným činnostem a aktivitám, musím začít komunitním plánováním. V rámci něj máme samostatno­u pracovní skupinu zaměřenou na seniory. Přináší podněty pro rozšíření služeb pro seniory, případně navrhuje vznik nových. Díky zapojení samotných seniorů do skupiny dokážeme lépe vyhodnotit jejich potřeby a zhodnotit fungování našich služeb. Abychom seniorům dokázali aktivity přiblížit, vydali jsme letos v tištěné podobě Katalog sociálních služeb a souvisejíc­ích aktivit. Ten dostaly do schránky všechny domácnosti na území Havířova.

Našim seniorům se samozřejmě věnuje i odbor sociálních služeb havířovské­ho magistrátu, který pořádá celoměstsk­é akce. Kdybych počítal množství celoměstsk­ých každoroční­ch akcí, které město Havířov pro seniory pořádá, napočíal bych téměř dvacítku událostí. Nyní je u nás také 11 klubů seniorů, které mohou lidé využívat.

Rád bych zmínil také MHD, která je pro občany starší 65 let zdarma, a senior taxi, jež je v Havířově v provozu už více než tři roky. Služba je určena hlavně seniorům, kteří potřebují odvoz a doprovod k lékaři či mají daleko na autobusovo­u zastávku, a pro ty, kteří se bojí či nezvládají cestovat MHD. Výhodou služby je to, že je cenově přístupná.

Chtěl bych vyjmenovat všechny služby a aktivity, které seniorům v našem sedmdesáti­tisícovém městě poskytujem­e. Je jich opravdu mnoho, tolik, že se zde vše ani vyjmenovat nedá. Já i celé vedení města si uvědomujem­e, že je důležité se o své občany starat a zajímat se o jejich potřeby.

Já sám se setkávám se seniory pravidelně. Při osobních setkáních se tak z první ruky mohu dovědět, co je trápí nebo s čím jsou v Havířově naopak spokojeni.

 ??  ?? HAVÍŘOV (Moravskosl­ezský kraj)
HAVÍŘOV (Moravskosl­ezský kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia