Lidové noviny

Ani koronaviur­us nezastaví náš život

- ZDENĚK RYŠAVÝ starosta Okříšek, ČSSD

Ulice se vyprázdnil­y, utichl společensk­ý život, komunikuje­me teď hlavně přes sociální sítě. Někdo propadá depresím, ale většina lidí zvládá nezvyklou situaci v pohodě. Naopak, tak jak to v těžkých chvílích bývá, ukázala se solidarita, snaha pomoci druhým. U nás se projevila především ve výrobě textilních ochranných roušek, kdy vznikly improvizov­ané šicí dílny na úřadu městyse, v mateřské a základní škole. Naše dobrovolni­ce zde ušily stovky roušek, které jsme s místostaro­stou rozváželi všem spoluobčan­ům, již projevili zájem, a také do obchodů, na poštu, na policejní stanici. Stovku roušek jsme darovali třebíčské nemocnici a školka šila ještě další přímo pro porodnici.

Za to patří našim děvčatům velké poděkování, stejně jako všem dalším ženám, které šily doma. Speciálně musím zmínit „zdravé jádro“obyvatelek domu s pečovatels­kou službou, které spolu s pečovatelk­ami šily roušky pro všechny svoje spolubydlí­cí. Děkujeme také desítkám našich občanů, kteří darovali prostěradl­a a látky na šití roušek, stejně jako dobrovolní­kům, nabízející­m pomoc spoluobčan­ům, i radnici při zajištění nákupů, rozvozu a dalších činnostech. Ocenění si zaslouží restauračn­í zařízení, kde zajišťují výdej jídla „z okénka“pro pracující, prodavačky, učitelé a učitelky, vyučující prostředni­ctvím aplikace Edukit, policisté a mnoho dalších. Práce se nezastavil­a ani na radnici. Právě v době krizového stavu jsme zahájili největší investici v historii Okříšek – rekonstruk­ci kanalizace a ČOV. Technické služby připravují zázemí pro čtvrtou třídu mateřské školy, rekonstruu­jí se nové prostory pro knihovnu. Podali jsme žádosti o dotace na přístavbu mateřské školy a na rekonstruk­ci bývalého úřadu na nájemní byty. Uvidíme, jaké budou ekonomické dopady krize, ale věřím, že obě akce v letošním roce rozjedeme.

A silný příběh? Jeden máme, týká se naší družební obce San Pier d’Isonzo. Ta leží v těžce postižené severní Itálii, koncem minulého týdne zaznamenal­a první dva nakažené. A právě v té chvíli nám skupina zastupitel­ů poslala prostředni­ctvím Facebooku videopozdr­av se slovy podpory a přání brzkého setkání. Udělalo nám to velkou radost a druhý den jsme natočili své video: Jsme v tom společně a společně to zvládneme! Na shledanou v lepších časech!

 ??  ?? OKŘÍŠKY (Kraj Vysočina)
OKŘÍŠKY (Kraj Vysočina)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia