Lidové noviny

Poprvé od války bez Wimbledonu

Nejslavněj­ší tenisový grandslam planety včera pořadatelé z All England Clubu zrušili

-

LONDÝN Pandemie nového koronaviru SARS-CoV-2 má další sportovní oběť. Jednu z těch nejslavněj­ších a nejpopulár­nějších.

Tenisový Wimbledon je sice jedním ze čtyř grandslamo­vých turnajů sezony – spolu s Australian Open, Roland Garros a US Open –, ovšem hraní na trávě a fakt, že je ze všech nejstarší, jej stavělo do pozice výjimečnéh­o turnaje.

Letos se poprvé od druhé světové války ale hrát nebude. Poté, co se pořadatelé z All England Clubu rozhodli dvoutýdenn­í klání v Londýně zrušit, oznámili zástupci mužského (ATP) i ženského (WTA) okruhu, že se ruší celá travnatá sezona (startovala v červnu), a turnaje se nebudou hrát minimálně do pondělí 13. července.

Den předtím se měl uskutečnit finálový zápasový blok, sezona byla dosud přerušena do 7. června.

„S lítostí oznamujeme, že Wimbledon je zrušen kvůli pandemii koronaviru, ohrožující obecné zdraví populace. V pořadí 134. ročník se bude hrát od 28. června do 11. července 2021,“zní v oficiálním prohlášení All England Clubu.

„Rozhodnutí se nerodilo lehce. Zvažovali jsme všechny scénáře. V minulosti se Wimbledon nekonal jen v době válek, ale vzhledem ke globální krizi je správné turnaj zrušit,“řekl předseda klubu Ian Hewitt.

Slavné travnaté klání se poprvé hrálo už v roce 1877, ženy se přidaly o sedm let později. Turnaj se nekonal pouze během obou světových válek v letech 1914–1918 a 1940–1945.

Současná globální krize už donutila organizáto­ry přesunout květnové antukové Roland Garros, které by se mělo uskutečnit od 20. září do 4. října, tedy dva týdny po newyorském US Open, jež zatím drží původní plán. Pokud se oba grandslamy skutečně odehrají, pak bude Wimbledon jediným, který se letos konat nebude – Australian Open sice u protinožců ohrožovaly rozsáhlé požáry, nakonec se ale v Melbourne na konci ledna hrálo.

Důvod? Wimbledonu nyní jeho výjimečnos­t škodí. Místní tráva vyžaduje specifické podmínky na údržbu i termín konání. A možnost hrát bez fanoušků vedení turnaje odmítlo už před týdnem.

Krom příznivců tak teď smutní i hráči. „Těžko se to přijímá. Nejen proto, že je to pro mě speciální, ale je to historie tenisu a v kalendáři teď zeje velká díra,“řekla za všechny dvojnásobn­á vítězka ženské dvouhry Petra Kvitová.

„Vášeň pro tento turnaj nás žene vpřed, příští ročník bude fantastick­ý,“vzkázal vzápětí nejen české hvězdě výkonný ředitel klubu Richard Lewis. spo

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia