Lidové noviny

Čekání, které nechce skončit

- ANTONÍN VAVRDA

Už se opět blížil ten čas. Čas, který český národ miluje. Čas, kdy se mění většina populace v toho nejlepšího hokejového trenéra světa, který přesně ví, jak dovést národní tým alespoň k jedné z medailí.

Na tu čeká zemička v srdci Evropy od roku 2012. Na titul světových šampionů ještě o dva roky déle. Letos bylo hodně důvodů věřit, že se konečně ono prokletí prolomí. Že doba půstu skončí.

Už dlouho neměl národní tým takovou podporu, přestože paradoxně v zákulisí bylo k ideálu hodně daleko.

Poprvé to zabouřilo loni v létě, kdy se reprezenta­ční šéf Miloš Říha dozvěděl, že po letošním šampionátu skončí. Dle slov s tím nepočítal.

Uvažoval o okamžitém konci. V hlavě tohoto bouřliváka, které buď milujete, nebo nenávidíte, se rodilo mnoho scénářů.

Nakonec se ale ukázal coby bojovník, rozhodl se, že odejde z hlavou vztyčenou. Až po rozhodujíc­í bitvě.

Reprezenta­ce pod jeho vedením dostala řád, velmi dobře si vedla v Euro Hockey Tour. Po výletu do zámoří špiček reprezenta­ce to vypadalo báječně i s chutí hráčů NHL reprezento­vat. Zatímco v pozadí – na svazu – se sem tam objevil nějaký ten ostrý útes (tu boj za uzavření extraligy, který tu je stále, tu divoké trenérské rošády u juniorskýc­h výběrů), tak vlajková loď plula rozbouřený­mi vodami vstříc vytouženém­u cíli.

Zdálo se, že ji a kapitána Říhu nemůže nic a nikdo zastavit.

Chyba lávky. Vlna jménem SARS-CoV-2 ji smetla jako starou bárku. Stejně jako ambice dalších sportovců, klubů, pořadatelů, mezinárodn­ích organizací.

Pandemie tohoto nového koronaviru způsobujíc­ího onemocnění Covid-19 zajistila, že české čekání se protáhne minimálně na devět let. Propastnýc­h devět let.

Jistě, v současné situaci nad tím každý mávne rukou. Jsou důležitějš­í starosti.

Na druhou stranu je záhodno připomenou­t, že je to často sport, který dovede přivést lidi na jiné myšlenky.

Že právě každoroční hokejový šampionát v českém národu zažehne na dva týdny ten správný oheň. Ano, jsou větší sportovní akce, ovšem toto zápolení na ledě pro Čechy (a také Slováky) z historické­ho hlediska znamená pořád o něco více. Je v něm více než jen sport.

Letos nás tato vášeň spalovat nebude. Krom toho, abychom současnou situaci všichni přečkali ve zdraví, nezbývá než věřit, že ji svazoví činitelé využijí k nastavení nových pořádků. Že je to stmelí nejen slovy, ale i činy.

Aby za rok ono stále se natahující historické čekání skončilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia