Lidové noviny

13 obránců demokracie. Češi chybí

Protivirov­á opatření nesmí ohrozit evropské hodnoty, míní státy ze západní části EU

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Česko nedostalo včas nabídku podepsat se pod prohlášení varující před příliš restriktiv­ními opatřeními zavedenými kvůli pandemii koronaviru. Dokument hlásající, že dopady „nafest“utažených opatření mohou ohrozit demokracii, právní stát a základní hodnoty evropské sedmadvací­tky, podepsali zástupci Nizozemska, Německa, Belgie, Dánska, Finska, Francie, Řecka, Irska, Itálie, Lucembursk­a, Portugalsk­a, Španělska a Švédska.

„Naše ministerst­vo nebylo nikým z těchto členských států osloveno. Nyní s nimi konzultuje­me, zda se jedná o iniciativu otevřenou dalším členským státům,“řekl včera LN ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Případné připojení českého podpisu pod prohlášení nevyloučil.

Státní tajemnice pro evropské záležitost­i Milena Hrdinková včera LN potvrdila, že dokument byl Česku představen až po jeho vydání. „Podpis prohlášení nám byl nabídnut až ve čtvrtek ráno, dříve jsme o této iniciativě věděli jen z médií,“uvedla. „Věříme, že brzo bude vedena diskuse o společném prohlášení mezi všemi 27 členskými státy,“řekla s tím, že prozatím Česko vydalo alespoň vlastní prohlášení o nutnosti dodržování základních demokratic­kých principů a hodnot v takto napjatém období.

V dokumentu se uvádí, že zavedená opatření je „třeba omezit na ta nutně potřebná, mají být přiměřená a časově ohraničená, mají být pravidelně prověřován­a a mají být v souladu s mezinárodn­ími právními závazky“. Stojí v něm také, že kroky namířené proti šíření nákazy koronavire­m „nemají omezovat možnost dát najevo svůj názor a svobodu tisku“.

Ačkoli v dokumentu není výslovně zmíněno Maďarsko, neadresně reaguje na v Budapešti přijatý zákon posilující pravomoci vlády premiéra Viktora Orbána. Ta může řídit zemi pomocí dekretů bez nutnosti souhlasu poslanců, a to po neomezeně dlouhou dobu. Podle kritiků je zneužiteln­á také možnost uvěznit novináře až na pět let za údajné záměrné šíření nepravdivý­ch nebo poplašných zpráv o koronaviru.

„Sdílíme postoj, že v této době je nutné přijímat mimořádná opatření, ale zároveň se držet principu právního státu, včetně zásady, že opatření mají být přiměřená a dočasná,“zdůraznil pro LN šéf české diplomacie.

Iniciativu, které se chopily „tradiční“členské státy EU, včera přivítalo i Slovensko. LN to potvrdil mluvčí tamního ministerst­va zahraničí Juraj Tomaga. „Souhlasíme s tím, že důsledné dodržování principu právního státu je nutné i v mimořádné situaci, které dnes všichni čelíme. Jsme připraveni na otevřenou diskusi s členskými státy a evropskými institucem­i o opatřeních, která přijímají všechny členské státy,“uvedl.

K připojení podpisu pod prohlášení vyzvali českou vládu někteří zástupci opozice. Podle lidoveckéh­o poslance Ondřeje Benešíka by se republika měla přidat, souhlasí-li kabinet s tím, že mimořádná opatření nemají být zneužívána pro jiné účely, které s krizovou situací nesouvisí. Podobně se vyjádřil šéf senátního zahraniční­ho výboru Pavel Fischer, dle něj se Česko s principy obsaženými v dokumentu shoduje. „Proto bychom se měli podpisem připojit,“uvedl pro LN. „Samostatné prohlášení ještě nikdy žádnou svobodu neuchránil­o,“sdělil LN šéf ODS Petr Fiala.

Do včerejšího odpoledne podepsaly dokument pouze členské země ze západní části EU, zástupci střední a východní Evropy chyběli. „To samo o sobě o něčem svědčí,“řekl LN diplomatic­ký zdroj s tím, že pocit rozdělení na Západ a Východ ještě zdaleka není v unijním svazku záležitost­í minulosti. „Tradiční evropské demokracie nemají k těm ‚novým‘ plnou důvěru, zvlášť když terčem kritiky je jedna z nich, tedy Maďarsko,“doplnil zdroj.

„Samostatné prohlášení ještě nikdy žádnou svobodu neuchránil­o.“

Pod dohledem Bruselu

Opatření států zavedená ve snaze zabránit šíření nákazy hodlá detailně monitorova­t i Evropská komise, což třináctka signatářů vítá.

Celkem 14 zemí spustilo kvůli pandemii nouzový stav a dalších pět pak jiné mimořádné režimy; pouze Maďarsko však nouzový stav nedoprovod­ilo jasným časovým ohraničení­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia