Lidové noviny

Virová hysterie

Falešné poplachy opozici k vládě nepomohou

- Martin Zvěřina

Zdrženlivo­st a střízlivos­t se nenosí ani v době epidemií a je to škoda. V posledních dnech se například opět ozývají lidé, kteří tvrdí, že pandemie vyhlášená WHO je humbuk a opatření jsou zbytečná. Žel dává jim prostor i veřejnoprá­vní televize, jeden čeká, že se ozvou bojovníci proti fake news.

Náš veřejný prostor byl od počátku epidemie zahlcen siláckými řečmi, které se už z odstupu pár dnů jevily jako nesmysly. Kritika vlády za to, že zavedla karanténu pro turisty vracející se z Itálie, utichla rychle. Avšak nemělo by zapadnout, že zejména opoziční politici a žel i někteří neuvážliví novináři mohli zešílet z faktu, že na závody světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě počátkem března nesměli diváci. A že těch výroků bylo. Dle zpráv z Itálie a Španělska dnes víme, že šíření koronaviru mocně pomohly zápasy fotbalové Ligy mistrů, když Španělé odcestoval­i do Itálie a naopak, přičemž si vyměňovali viry. Nějakou sebereflex­i od „hloubavých“kritiků, kteří „nepodlehli hysterii“, se nikdo nedočkal a nedočká.

Podobného typu je „aféra“s posílením pravomocí premiéra ve výjimečnýc­h situacích. Ano, ministr Metnar si nevybral nejvhodněj­ší okamžik, nicméně učinil jediné, poslal dokument – návrh do fronty k projednání na vládě. Než by se cokoli fakticky změnilo, musel by takový návrh schválit parlament a domnělý uchvatitel moci Babiš by musel nejprve přinutit sněmovnu a Senát (kde nemá většinu), aby mu pravomoci postoupili, poté by musel zařídit, aby nebyly sněmovna ani vláda usnášenísc­hopné, a teprve pak by se chopil moci. To, že idea pochází od premiéra „totalitáře“Sobotky, je vedlejší. Klíčové je rozpoutat hysterii a deklarovat připraveno­st k ozbrojeném­u odporu (Miroslav Kalousek).

Leckteří aktéři veřejného života sázejí na to, že obyvatelst­vo je natolik zaměstnané koronavire­m, že nepoužívá zdravý rozum. Je to samozřejmě svobodná volba těchto „statečných“, ale pěkný pohled na ně není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia