Lidové noviny

Sto let života „na nitích“

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Poctivě říkám, že jsem odmalička těžce snášela Strýčka Jedličku, Spejbla a Hurvínka, maňáska břichomluv­ce Josefa Pehra a později dokonce televizní dvojici Jů a Hele a přes veškerou nápaditost, poetičnost a roztomilos­t i skřehotají­cí hrdiny večerníčků. Ne pro to, co říkali, ale pro to, jak to říkali. Veškeré pozměňován­í hlasu se v mém vnímání rovnalo pitvoření, nesnášela jsem ho jako dítě, a i když jsem jejich interprety posléze poznala osobně a pochopila jejich vzdělání, nadání a originalit­u, vlastně mi trochu vadilo, že se tyhle populární postavičky líbily mým dětem. I když od prvního nápadu uplynula desetiletí, pan Spejbl s Hurvínkem, Máničkou a bábinkou včetně Žeryka uchvátili i vnoučata, ať jsem se je snažila „ochránit“sebevíc. Nakonec jsem jim přestala bránit a jen žasla, že cédéčka se Spejblem a Hurvínkem poslouchaj­í stále dokola, a začala jim kupovat vstupenky do divadla S+H, protože si je děti toužebně přály.

Jak se stalo, že tihle vyřezaní panáčci, na něž se tak dobře hodí označení „starý-mladý“, přežili v plné popularitě generace, různá zřízení i moderní zobrazovac­í technologi­e, je otázka pro psychology i teatrology. Jisté je, že Spejbl slaví sto let a právě dnes se jeho ctitelé dočkali jubilejníh­o alba Ať žije Spejbl!, které zahrnuje historické archivní záznamy i několik nejnovější­ch nahrávek. Uslyší v něm všechny interprety základní dvojice od Josefa Skupy přes Miloše Kirschnera a Martina Kláska až k debutující­mu Ondřeji Lážnovském­u. Pětasedmde­sát minut poslechu nabízí i českou premiéru Kirschnero­va monologu O lásce z roku 1980, jenž má být překvapení­m.

Bylo by pošetilé neocenit zásluhy, jež stoletý dřevěný chlapík „na nitích“(jistěže se během let měnil materiál i technika loutek, ale základní vzhled si zachovaly) má – už pro snahu nenásilně malé diváky a posluchače zároveň vychovávat i bavit. Někdy byl ten humor nápaditý, někdy hodně jednoduchý a někdy, hlavně v pořadech pro dospělé, zbytečně aktuálně prvoplánov­ý, něco v něm ale dozajista je dráždivé stále, i po tolika letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia