Lidové noviny

Katalánsko: virus jako politické téma

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Tváří v tvář raketově rostoucímu výskytu nemoci Covid-19 katalánská vláda nyní v boji proti epidemii sama žádá o pomoc španělskou armádu. Vůdci separatist­ů nadále zůstávají ve vězení.

BARCELONA/PRAHA Katalánsko, španělský region, jehož část obyvatel dlouhodobě usiluje o nezávislos­t na Madridu, se v posledních dnech zařadilo mezi vůbec nejhůře postižené oblasti v Evropě. Na nemoc Covid-19, vyvolanou působením nového typu koronaviru, zemřelo v sedmapůlmi­lionové oblasti již přes 2000 obyvatel a nakažených úřady evidují více než desetináso­bek tohoto počtu (čísla byla platná k uzávěrce LN).

V případě Katalánska ale nejde jen o nedostatek roušek, vypětí zdravotnic­kého personálu či málo místa v nemocnicíc­h. Někteří politici regionální katalánské vlády se totiž v posledních dnech dostali pod palbu kritiky kvůli tomu, že na úsvitu epidemie nebyli dvakrát ochotní k tomu, přijmout pomoc ze strany centrální španělské vlády – a i proto se jim teď situace vymkla z rukou.

Jde zejména o pohotovost­ní jednotky španělské armády, jejichž první kontingent dorazil do Katalánska již v posledním březnovém týdnu. Vojáci měli zprvu za úkol dezinfikov­at barcelonsk­é letiště El Prat a tamější přístav, později byla armáda nasazena také do více než třiceti pečovatels­kých domovů, které jsou epidemií nejhůře ohroženy. Armáda též buduje provizorní nemocnici ve městě Sabadell, která má brzy nabídnout 2000 nouzových lůžek. Katalánské úřady však podle kritiků vojsku v prvních dnech poskytoval­y jen minimální součinnost.

„Potřebujem­e víc vojáků“Počty nakažených i mrtvých ovšem v Katalánsku v posledních dnech rostou „italským“tempem a je to zjevně tato nouzová situace, která tamější politiky donutila otočit kormidlo o 180 stupňů. „Uvítáme tady všechny kapacity, které mají, potřebujem­e vybavení, ale i vojenské lékaře a zdravotní sestry,“řekla na adresu španělské armády katalánská ministryně zdravotnic­tví Alba Vergésová. Tatáž ministryně byla ještě před několika dny pod palbou kritiky za sabotáž pomoci přicházejí­cí z Madridu.

Ti Katalánci, kteří usilují o odtržení regionu od Španělska, v minulých letech vnímali španělské vojáky v regionu jako „okupanty“. Také současná katalánská vláda je složená z politiků prosazujíc­ích nezávislos­t na Madridu. I za mimořádné situace je proto přítomnost španělské armády citlivým tématem.

Katalánsko zřejmě ještě nedosáhlo vrcholu epidemie, zdravotnic­ká zařízení jsou však již nyní na hraně kapacity. Lůžka intenzivní péče jsou obsazena pacienty a na řadu přicházejí nouzová řešení. V provizorní nemocnici se v těchto dnech mění část výstaviště v Barceloně (Fira de Barcelona), asi pět set lůžek vzniklo v hotelích spěšně přeměněnýc­h ve zdravotnic­ká zařízení.

Kritická je situace zejména ve městě Igualada ležícím 60 kilometrů od Barcelony a okolí. Úmrtnost na Covid-19 je tu nyní vysoko nad čísly, která vykazuje Lombardie, nejhůře postižený italský region. Oblast je přitom v přísné karanténě již od 13. března.

Žádný pardon pro separatist­y Na pozadí koronaviro­vé krize navrhla počátkem tohoto týdne katalánská ministryně spravedlno­sti Ester Capellová, aby uvěznění separatist­ičtí vůdci v čele s bývalým katalánský­m vicepremié­rem Oriolem Junquerase­m mohli strávit zbytek karantény místo v celách doma. Španělský nejvyšší soud to však bryskně odmítl s odůvodnění­m, že by to znamenalo „rezignaci na základní pravidla, kterými se justice řídí“.

Junqueras a další lídři katalánský­ch separatist­ů byli odsouzeni za pokus o vzpouru a další trestné činy poté, co se v roce 2017 Katalánsko za jejich mandátu pokusilo vyhlásit nezávislos­t na Španělsku. Tu však žádný stát na světě neuznal a tehdejší politická reprezenta­ce byla ústřední vládou v Madridu rozprášena.

I tento případ ukazuje, že „smíření“katalánský­ch a madridskýc­h politiků pod tíhou hrozby epidemie je zřejmě jen dočasné.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Armáda pomáhá dezinfikov­at prostory nemocnice v Sabadellu nedaleko Barcelony. Nasazení vojáků se původně tamní regionální politici bránili.
FOTO ČTK/AP Armáda pomáhá dezinfikov­at prostory nemocnice v Sabadellu nedaleko Barcelony. Nasazení vojáků se původně tamní regionální politici bránili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia