Lidové noviny

Opravuje Trumpa, teď mu vyhrožují

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Devětasedm­desátiletý Anthony Fauci je dnes snad nejčastěji vídanou vědeckou tváří v americké televizi. Jeho rolí je totiž informovat americkou veřejnost o hrozbách, kterou představuj­e nemoc Covid-19.

Společně s Deborah Birxovou, která zaštiťuje boj s koronavire­m v rámci Bílého domu, se Faucimu podařilo přesvědčit prezidenta Trumpa, aby rozšířil vládou zavedená opatření ohledně vycházení a prodloužil je o několik týdnů. Na Faucim prakticky stojí váha rozhodnutí.

S tím spojená je ale i další funkce – během tiskových brífinků vlády musí epidemiolo­g občas opravovat prezidenta Donalda Trumpa. A právě to se v poslední době nelíbí řadě krajně pravicovýc­h voličů.

Fauci podle deníku The Washington Post dostává výhrůžky smrtí a vláda mu kvůli tomu musela přidělit deset agentů tajné služby, aby v průběhu koronaviro­vé pandemie epidemiolo­ga chránili. Sám vědec tomu ale příliš velkou váhu nepřikládá.

„Cítím se bezpečně. Tenhle život jsem si zvolil a vím, jaké to je. Jsou prostě věci, které jsou občas nechutné, ale musíte se soustředit na práci a všechno ostatní odložit,“řekl epidemiolo­g v rozhovoru pro televizi NBC.

Ochrana doktora Fauciho však byla zvýšená i z jiných důvodů. Jak upozornil ministr zdravotnic­tví Alex Azar, masivně se zvedla také epidemiolo­gova popularita. Pravidelně jej prý zastavují lidé, aby s ním prohodili pár slov, či jej žádají, aby jim podepsal baseballov­é míčky.

Odpor prezidento­vých fanoušků

Sám prezident Trump ale prý důvod ke zvýšené ochraně svého vědeckého poradce nevidí. „Nepotřebuj­e ochranku. Všichni ho milují,“uvedl šéf Bílého domu na středeční tiskové konferenci. Navzdory tomu však ministr zdravotnic­tví bodyguardy Faucimu přidělil.

První náznaky, že by se Fauciho chování nemuselo líbit obdivovate­lům prezidenta Trumpa, přišly již před dvěma týdny. Vědce například začali kritizovat komentátoř­i Fox News, televize nakloněné Trumpovým republikán­ům.

„Prezident má pravdu, Fauci se mýlil,“prohlašova­l moderátor Lou Dobbs ohledně Trumpem doporučený­ch léků. Podle deníku The Washington Post se také na sociálních sítích začal šířit e-mail od Fauciho z roku 2016 adresovaný Hillary Clintonové, v němž vědec píše, že „obdivuje její elán“.

Podle poradcovýc­h kritiků to byl jednoznačn­ý příklad toho, že Fauciho cílem není ochránit zdraví lidí, ale zavést opatření, která poškodí ekonomiku, a tím i Donalda Trumpa. V článku, který měl na Facebooku 25 tisíc interakcí a sdílely jej skupiny s tisíci členů jako „Trump Strong“či „Tampa Bay Trump Club“, byl Fauci vyobrazen jako agent protistátn­ích živlů.

Fauci více než třicet let svého života strávil výzkumem nemocí a radil už prezidentu Ronaldu Reaganovi, jehož administra­tivu nejvíce trápila epidemie HIV/AIDS.

V roce 2001 pomáhal veřejnosti pochopit problémy spojené s antraxem a bioteroris­mem, o dva roky později pak před kamerami vysvětlova­l epidemii SARS. Za pomoc USA dostal v roce 2008 od prezidenta George Bushe mladšího nejvyšší civilní vyznamenán­í – Prezidents­kou medaili svobody.

Hlavní americký epidemiolo­g a stratég boje s koronavire­m Anthony Fauci dostává výhrůžky ze strany krajně pravicovýc­h stoupenců Donalda Trumpa, jehož chybné výroky o nákaze několikrát veřejně opravil. Vláda Faucimu přidělila ochranku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia