Lidové noviny

Kde se to v nich bere?

-

Winston Churchill byl antikomuni­stou a nikdy z toho neslevil. Stál v čele Velké Británie v době, kdy jen její letectvo ji chránilo před Hitlerem, přičemž komunista Stalin hnal expresní vlaky se surovinami Hitlerovi na pomoc. Když však nacisté přepadli Rusko, Churchill nabídl Stalinovi spojenectv­í. Neboť, jak řekl udiveným kolegům, kdyby pan Hitler vpadl do pekla, promluvil bych vlídně o ďáblovi.

Dejme tomu, že Česko je peklo s ďáblem Babišem v čele, do kterého vpadl koronaviru­s. Nedá se samozřejmě čekat, že by ani v této těžké zkoušce naší země část opozice utrousila pár vlídných slov o ďáblovi. Ale proč alespoň nemlčí? Vždyť sir Winston ani v té době nebyl prost vrtochů, které mu ve veřejnosti neposlouži­ly. Potlačoval stávky, pletl se generálům do řemesla, přicházel s podivnými nápady a nařizoval tvrdé restrikce. „Držel však úhel“, a teprve když nacistický koronaviru­s spoluporaz­il, britská společnost ho z vlády volbami odvolala.

Andrej Babiš samozřejmě není žádný Churchill a důvodů k souhlasu s jeho činy za sedm let jeho vládního angažmá nám poskytl poskrovnu. Ovšem ani naše opozice nemá někdejší britskou kvalitu. Zejména její část, hlavně však sbor splaškovýc­h komentátor­ů, sází na sprostotu.

A už se ani netýká jen premiéra, ale i jeho vlády a členů výboru, řídících boj proti koronaviru. Dozvídáme se, že premiér Babiš je pablb, zloděj, estébák, lhář et cetera, pan Hamáček „kuní ksicht“ (podle důstojnick­ého trouby ze seriálu M.A.S.H.), Prymula normalizač­ní plukovník a vláda sbor opičáků, řízených roztlemený­m orangutane­m. Což frapantně připomíná produkci spolku Kukryniksy, který ve stalinském tisku kreslil západní imperialis­ty jako krvavé roztlemené obludy, ozdobené hákovým křížem. Třeba i na to ještě dojde, v každém případě to však naznačuje, kde se tito obránci demokracie proti Babišovu ďábelství učili. Tak vypadá podpora „demokratů“vládě, premiérovi a výboru, kteří řídí boj proti koronaviru.

Původně jsem chtěl napsat, že tito lidé jsou jako pavlovovšt­í psi, kteří po zaslechnut­í slova Babiš a spol. automatick­y vylučují žluč. Mám však onačejší příměr. Ve druhé třídě základky jsme měli vlídnou paní učitelku, kterou dacánkové zneužívali. Stačilo zvednout ruku a říci, prosím, dovolte mi jít se na chodbu vypáchnout! A pro jistotu upustili zlého ducha. Bylo jim vždy dovoleno.

Dnes se takto chodí na chodby sociálních sítí, ba i novin, vypáchnout kohorty splaškovýc­h komentátor­ů, a dokonce i část opozice. Prý strážci demokracie proti ďáblu Babišovi. Dejme si na ně pozor. Protože demokracie nikdy nespočívá na lžích, sprostotě a manipulaci s fakty. A to jsou právě ti zlí duchové, které s gustem na chodbách vypouštějí. Kde se to v nich bere?

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia