Lidové noviny

Zdroj sváru: nájmy

Navrhované odklady nájemného pobouřily vlastníky bytových i komerčních nemovitost­í

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Na jedné straně úleva, na druhé ostrá kritika. Úlevu přinesl vládní návrh zákona všem, kdo bydlí v nájmu a kvůli epidemii přišli o příjmy. Pokud ho schválí sněmovna, nebudou moci nájemníci, kteří spadnou do finančních potíží, dostat výpověď z bytu jen proto, že neuhradili činži. Dluh budou muset zaplatit do května 2021.

Jenže tuto ochranu nájemníků ostře kritizují majitelé nemovitost­í a nelíbí se třeba ani opoziční ODS. Podle oponentů stát tímto krokem přenáší na soukromník­y svou odpovědnos­t a diskriminu­je vlastníky bytů.

„Musím zdůraznit, že navrhovaná úprava v žádném případě neznamená, že nájemce není povinen hradit nájemné, že se mu vlastně odpouští, a tím méně že jde o jakýsi návod pro neplacení,“zdůrazňuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), autorka návrhu. Podle něj se má zvýšená ochrana nájemníků vztahovat na dobu nouzového stavu. Ten byl vyhlášen 12. března, zatím na třicet dnů.

Vlastníci nemovitost­í považují návrh z ministersk­ého pera za nepřijatel­ný zásah do soukromého vlastnictv­í; tvrdí, že se kvůli němu mohou sami dostat do finančních problémů.

„Jde o přenesení odpovědnos­ti státu, který by se měl v době krize o své občany postarat, na náhodně vybranou, tedy diskrimino­vanou skupinu vlastníků bytových nemovitost­í,“podotýká k předloze Milan Krček, místopředs­eda Občanského sdružení majitelů domů.

Obchodní centra: žádné úlevy Obdobnou úlevu jako pro obyvatele nájemních bytů navrhla vláda i pro obchody, které musely kvůli epidemii koronaviru zavřít. Podle návrhu budou mít možnost na tři měsíce odložit nájemné a pronajímat­el jim nebude moci dát kvůli neplacení nájemného výpověď. Dlužnou sumu budou muset uhradit do konce března 2022.

I v tomto případě zaznívá kritika, že stát jen posunuje problém dál.

Navíc, jak zjistily LN, většina majitelů velkých obchodních center, v nichž se zavřené prodejny nacházejí, jakékoli úlevy odmítá. Obchodníků­m vzkazují, ať si půjčí od státu a nájem hradí z této výpomoci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia