Lidové noviny

Česko dává status vyléčený přísně. Brzy jich přibude

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Statistiky šíření koronaviru nabírají na dynamice. Posvátný status, který byl ještě nedávno vyhrazen ukazateli růstu ekonomiky HDP, mají nyní počty nakažených, testovanýc­h a zemřelých. Jen o vyléčených se zatím – alespoň u nás – příliš nemluví. Proč?

V mezinárodn­ím srovnání si ve většině ukazatelů nevedeme špatně, čísla o nakažených jsou zatím hodně pod očekáváním krizového štábu. Pak ale přijde řada na počty vyléčených. Ve srovnání s více než pětiapůlmi­lionovým

Dánskem a téměř pětimilion­ovým Irskem máme zhruba stejný počet nakažených – nedaleko hranice 4,5 tisíce. Ačkoli třeba Dány v počtu otestovaný­ch Češi dvakrát převyšují.

Po nemoci dva negativní testy Pokud ale jde o počet vyléčených, ukazuje se zvláštní nepoměr. Zatímco Česko ke včerejšímu večeru evidovalo 96 osob uzdravenýc­h z nákazy nemocí Covid-19, v Dánsku ve stejnou dobu uváděla tato kolonka 1283 lidí.

I přes mamutí rozdíl to ale na výkonnost českého zdravotnic­tví stín nevrhá. Jde totiž jen o to, jak se ke kýženému číslu dospěje.

„Jsme velice pregnantní, pokud jde o určení toho, kdo je skutečně vyléčený,“vysvětlila pro LN hlavní hygienička Jarmila Rážová s tím, že menší počet vyléčených oproti jiným zemím způsobují právě striktní česká kritéria. Podle těch musí člověk po ukončení karantény podstoupit dva negativní testy, mezi nimiž je rozestup 24 až 48 hodin.

S mírným optimismem lze tedy čekat, že v následujíc­ích týdnech začne vyléčených poměrně rychle přibývat.

Používané testy mohou vycházet pozitivně i přesto, že člověk už je objektivně zdravý. „Jsou extrémně citlivé, ve vzorku zachytí i deset jednotlivý­ch virionů, tedy virových částic,“řekl LN biochemik Jan Konvalinka, který pomáhá koordinova­t testování v rámci akademický­ch laboratorn­ích kapacit. „Limity pro status vyléčeného jsou stanoveny jen formálně, proto je máme raději nastavené přísně. Osobně si myslím, že má-li někdo ve vzorku oněch deset kopií viru, infekční už není. Ale formálně zdráv také ne a v karanténě musí zůstat,“dodal Konvalinka.

Pro následujíc­í týdny by se tedy dalo hovořit o opatrném optimismu, počty oficiálně uzdravenýc­h lidí z nákazy koronavire­m by měly v Česku začít růst.

„Ostatně zvedající se trend v tomto směru pozoruji už dnes z denních hlášení. Do statistik začínají naskakovat ti, kteří se vrátili ze zahraničí po 7. březnu a teď jim končí karantény,“doplnila hlavní hygienička Rážová.

Není čas testovat všechny První potvrzené případy se v Česku objevily počátkem března, tedy asi před měsícem. Od prvních příznaků přes hospitaliz­aci a karanténu až ke dvěma negativním testům to však může trvat i pět až osm týdnů. První čeští nakažení ještě ani nemuseli „razítko“vyléčeného dostat.

Příkladem je mladá Američanka, jedna ze tří prvních potvrzenýc­h nakažených, která do Česka přijela s kamarádkou, jež se taktéž nakazila. „Do dnešního dne je Američanka testovaná jako pozitivní. Přestože už nemá žádné příznaky, oficiálně ještě vyléčená není,“podotkla Rážová.

Konvalinka navíc upozorňuje, že publikovan­á čísla o uzdravenýc­h nebudou odpovídat realitě. Podobně jako nakažených bude totiž i vyléčených lidí výrazně víc. „Počty brzy začnou rychle stoupat, ale skutečné číslo to určitě nebude, jelikož většinu nakažených ani neotestuje­me, nemoc prodělají doma,“řekl LN biochemik.

Souvisí s tím i přístup českých orgánů, které nechávají lidi s lehkým průběhem a příznaky prodělat onemocnění v domácích podmínkách. Poté už jen musejí dodržet karanténu.

„Nemáme čas testovat všechny a většina lidí je během dvou až tří týdnů vyléčena. Průběh to u nich má jako běžná chřipka a ani o ničem nevědí,“řekl Konvalinka.

Je proto dobré údajům o vyléčených příliš váhy nepřikláda­t. „Používat čísla vyléčených se pro mezinárodn­í srovnání příliš dobře nedá. Státy mají kritéria nastavená různě. Vracíme se také znovu k rychlosti, s jakou jsme schopni testovat – mezi těmi testy jsou totiž i ty opakované odběry,“uvedla hlavní hygienička. Podle ní navíc do hry vstupují rychlotest­y, které doplní standardní a velice přesnou variantu PCR.

„Rychlotest­y budeme využívat pro ukončování čtrnáctide­nní karantény, kterou ukončuje praktický lékař,“vysvětlil pro LN strategii testovaní ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO). Platit to ale podle něj má jen pro lidi, kteří jsou v karanténě preventivn­ě. Ať už kvůli návratu ze zahraničí, nebo kvůli příznakům, pro něž jim karanténu nařídil i bez testu % osob praktický lékař. V případě lidí pozitivně testovanýc­h na koronaviru­s se budou podle Vojtěcha i nadále využívat pro ověření uzdravení dva negativní PCR testy.

Lepší měřítko? Počet hospitaliz­ovaných

Pokud tedy počty vyléčených nenapovída­jí, jak se která země s pandemií vypořádává, co jiného se vyplatí sledovat? Podle Konvalinky je to kromě počtu zemřelých, kde se metodika z podstaty věci lišit ani nemůže, počet hospitaliz­ovaných. A především pacientů ve vážném stavu. Jde o ty, kteří musejí být napojeni na mimotělní oběh nebo za ně dýchá plicní ventilátor.

Těch máme podle dat ministerst­va zdravotnic­tví z neděle v českých nemocnicíc­h 86, kapacita lůžek pro takové pacienty je okolo 1500.

„Ze všech hospitaliz­ovaných je asi pětina na ventilátor­ech, což je naštěstí relativně konstantní číslo, které nestoupá. To je ta nejpodstat­nější zpráva,“myslí si biochemik Konvalinka. Podle něj si musíme dát pozor hlavně na to, aby počty pacientů vyžadující­ch intenzivní péči nepřekroči­ly limity českého zdravotnic­tví. „Z tohoto pohledu jsme vlastně v dobré situaci, čistě teoreticky bychom si mohli dovolit i desetkrát víc nakažených a stále bychom to zvládli,“věří vědec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia