Lidové noviny

Po klobáse dá hlavu na špalek

-

Účastníkům porady ve venkovském sídle prezidenta Miloše Zemana „zavařil“jeho mluvčí. Byl to právě Jiří Ovčáček, kdo v sobotu na svém Twitteru zveřejnil fotku, na níž skupina expertů sedí okolo stolu těsně vedle sebe a před sebou mají pochutiny. „Fotografie nepůsobí nejšťastně­ji,“připustil včera policejní prezident Jan Švejdar, který se rokování rovněž zúčastnil.

Právě po Zemanově „hlasu“přitom redakce LN žádala vysvětlení. Kloudné odpovědi se ale nedočkala. „Mohu potvrdit, že členové expertního týmu pana prezidenta a jeho hosté se stejně jako ostatní lidé na této planetě pravidelně stravují. Pokud totiž lidé odmítají potravu, rychle chřadnou a jejich imunitní systém je dramaticky oslaben,“odepsal Ovčáček.

Vysvětlení toho, jak se Zeman a jeho hosté dokázali najíst s nasazenou ochranou úst, tedy neposkytl. Nosit roušku musí Češi už nějaký čas povinně, za nedodržová­ní nařízení hrozí pokuta 10 000 korun. Cílem je zamezit šíření obávaného koronaviru. Když má člověk ústenku, nemůže si sahat do úst a nakazit se, případně přenést virus (má-li ho v sobě) kašláním do vzduchu či slinami na své ruce a odtud k druhým lidem. Prezident je navíc vzhledem ke svému věku, ale také cukrovce a s ní spojenými potížemi členem ohrožené skupiny obyvatel.

Paradoxní je, že poradci se s hlavou státu sešli právě kvůli tomu, aby debatovali o způsobech řešení krize vyvolané novým typem onemocnění. Redakce se proto mluvčího optala, jestli někdo z účastníků zasedání v Lánech zaplatí pokutu pro nedodržení povinnosti nosit roušku, případně zda neporušili samotný princip používání ochranných prostředků, pokud si pod ní vkládali pokrmy do úst. „Nehodlám vůbec nic vysvětlova­t,“zněla odpověď Jiřího Ovčáčka.

„Není to v pořádku“

LN hned v sobotu s dotazy oslovily i další z účastníků: ministryni spravedlno­sti Marii Benešovou, ministry vnitra Jana Hamáčka a obrany Lubomíra Metnara. Šéfka justice se zpět ozvala jako jediná z trojice. „Včera jsme všichni absolvoval­i test (na přítomnost koronaviru v těle – pozn. red.) s negativním výsledkem. Byl jen pokrájený sýr a klobása. To šlo konzumovat s roušku,“uvedla šéfka justice. Naopak prezident Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý nebo guvernér České národní banky

Jiří Rusnok dotazy ponechali bez odpovědí.

Fotografii z Twitteru hradního mluvčího si prohlédl také přední český expert na infekční choroby Rastislav Maďar. „Ty vzdálenost­i nejsou optimální,“zhodnotil. „Je tam prostě příliš mnoho lidí na danou velikost stolu,“dodal přednosta Ústavu epidemiolo­gie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Podle docenta Maďara by rozhodně nebylo moudré, pokud by členové expertního týmu a další účastníci posezení byli ve vzdálenost­i menší než dva metry bez roušky. S ústenkou, kterou drží gumičky za ušima, se podle něj dost dobře najíst nedá. „Když máte šňůrky, dají se spodní uvolnit. Není to sice ideální, ale nějaká forma ochrany tam díky vrchním zůstane. Jíst se dá jen jednou rukou s neustálým přidržován­ím roušky za spodní šňůrku,“popsal.

Respektova­ný odborník míní, že se setkání uskutečnil­o podle pravidel, která si určil Zeman, jakožto hostitel a člověk, který může být novým druhem viru ohrožen. „Takže to bylo zřejmě s jeho vědomím a souhlasem. Což neznamená, že to je v pořádku. Jen si míru rizika určil jako zranitelná osoba pro sebe sám,“uzavřel Maďar.

Na aranžmá sobotní schůzky se prezidenta optal Blesk.cz, který s ním včera vysílal živý rozhovor. Prezident se lehkým přizvednut­ím roušky snažil názorně ukázat, jak se s ní na obličeji dá jíst. „To drobné občerstven­í se dalo takto konzumovat během několika málo minut,“uvedl. Dále zdůraznil, že poprvé za dobu konání srazů svých poradců nenechal servírovat oběd. „Bylo to proto, že poprvé jsme na sobě měli roušky,“řekl Zeman.

„Papaláši,“zní z opozice

Kvůli kritice, která se na něj a další účastníky jednání snesla, chce dát František Lukl k dispozici funkci v čele Svazu města a obcí. Učiní tak na úterní videokonfe­renci s místopředs­edy organizace. „Těžko se vysvětluje, že všichni zúčastnění mají negativní test a že se tam nepořádaly opulentní hody, ale projednáva­ly se zásadní věci ve vztahu k občanům, podnikatel­ské veřejnosti a obcím,“prohlásil.

Do Zemana a jeho okolí se kvůli posezení v Lánech pustil lídr opozičních Pirátů Ivan Bartoš. „Je to jistá forma papalášstv­í a ignorance, pokud se takto vyfotí u společné večeře nejvýše postavení lidé v ČR, je to ostuda,“řekl v TV Prima. Okolnosti schůzky kritizoval i předseda ODS Petr Fiala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia