Lidové noviny

Odměny pro zdravotník­y v první linii

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Práce pod tlakem, málo spánku, stres, strach o vlastní zdraví – s tím se nyní potýkají lékaři, zdravotní sestry a ostatní zdravotníc­i, kteří bojují v první linii s nákazou Covid-19. Z toho důvodu chce premiér Andrej Babiš (ANO) zavést mimořádné odměny pro tyto lékaře i další zaměstnanc­e ve zdravotnic­tví. Předseda vlády to řekl v rozhovoru pro sobotní Právo.

„Za velice důležité považuji okamžitě navrhnout odměny pro zdravotník­y, kteří jsou v první linii a samozřejmě i v domovech seniorů a sociálních službách. Peníze by mohly jít od zdravotníc­h pojišťoven,“řekl Babiš. Podle něj by mělo jít zejména o odběrové týmy, záchranku, infekční oddělení, ARO, laboratoře a ostatní zdravotník­y pečující o covidové pacienty a hygieniky. Babiš se pak o nápadu odměnit zdravotník­y více rozepsal na facebooku. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) má podle něj vymyšlený projekt, v němž by pojišťovny měly pro letošek vylepšit financován­í nemocnic. „Zatím je představa o deset miliard. Uvidíme, jestli to bude stačit,“uvedl ministersk­ý předseda. Zvyšování financí se ale netýká jen nemocnic. „Je to i o krajské hygieně, kde je asi 600 zaměstnanc­ů v první linii a zatím dostaly jen malinkou odměnu a určitě si zaslouží více,“doplnil Babiš.

„Je nesmírně důležité zajistit v této době poskytovat­elům zdravotní péče odpovídají­cí úhrady. Nyní se zdravotním­i pojišťovna­mi intenzivně pracujeme na mechanismu, jak to budeme realizovat,“potvrdil pro LN ministr Vojtěch , že se mimořádným­i odměnami zabývá. Dodal, že bližší informace zveřejní v tomto týdnu.

Ve čtvrtek se za zdravotník­y postavila také Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje 118 zejména menších zařízení v krajích. Ta vyzvala vládu, aby dali peníze na odměny zdravotník­ům v první linii.

„Navrhujeme, aby Vláda ČR rozhodla o mimořádném příplatku za odpracovan­ou směnu pro zdravotnic­ké pracovníky všech kategorií v první linii a ve všech nemocnicíc­h, a to z prostředků státního rozpočtu po dobu nouzového stavu. Aby tímto způsobem ocenila jejich práci a nadále je stimuloval­a,“uvedl pro ČTK Eduard Sohlich, předseda Asociace. Platí je podle něj už tři velké pražské nemocnice a podle svých finančních možností o něm uvažují další.

Záměr, že by se odměny měly vyplácet s pomocí zdravotníc­h pojišťoven, ve čtvrtek ještě před výrokem premiéra označil Sohlich jako nepravděpo­dobnou variantu. „Řešení ohodnocení práce zdravotnic­kých pracovníků nelze očekávat od zdravotníc­h pojišťoven, jejichž posláním je hradit zdravotní péči, nikoli řešit důsledky současné krize v nemocnicíc­h akutní i následné péče,“uvedl. Důvod je prostý. Podle odhadů ministerst­va bude mít letos systém veřejného zdravotníh­o pojištění schodek asi 40 miliard. Největší pojišťovna VZP oznámila, že očekává snížení příjmů z pojistného asi o sedminu. Letošek zvládnou pojišťovny dorovnat z rezerv, deklaroval­y, že uhradí veškerou péči souvisejíc­í s péčí o nakažené koronaviru.

Zatímco vláda rozhoduje o možnostech odměn pro personál v prvních liniích, situace v nemocnicíc­h je pro zdravotník­y každým dnem náročnější a riskantněj­ší. Svou téměř každodenní přítomnost­í u nemocných s koronavire­m ohrožují nejen své zdraví, ale i své rodiny a blízké. Pokud by se někdo ze zdravotníh­o personálu z první linie nakazil, hrozí mu navíc i těžší průběh nemoci. „Masivnost infekční látky může hrát roli. Opakovaně to lidově řečeno schytávají. A to může mít vliv na průběh nemoci,“vysvětlil pro server Lidovky.cz infekcioni­sta z pražské Bulovky Ladislav Machala.

Lékařů intenzivní péče je v Česku asi 4000, sester 15 500. Lůžek na odděleních intenzivní péče (JIP) je kolem 4450, plicních ventilací na nich 2080. Pro péči o pacienty s Covid-19 by jich měly být vyhrazeny asi dva tisíce. Z celkových 60 328 lůžek ve 194 nemocnicíc­h je akutní péče poskytovan­á na zhruba 48 000 lůžkách. Na 10 tisíc obyvatel Česka tak připadá zhruba 57 lůžek akutní a následné péče.

Zatím je představa deset miliard. Uvidíme, jestli to bude stačit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia