Lidové noviny

Těžší tresty znamenají větší nápor pro soudy

- TOMÁŠ NAHODIL

PRAHA Nouzový stav zvýšil trestní kvalifikac­i skutků. Za co by jindy hrozilo například vězení na šest měsíců až tři léta, to může nyní skončit trestem odnětí svobody na dva až osm let.

Nová situace má však ještě další aspekt – vytváří větší zátěž pro soudy. Jakmile horní hranice trestu odnětí svobody po „nouzovém“zpřísnění přesáhne pět let, soudy už nemohou kauzu řešit ve zjednoduše­ném řízení.

„Ve většině případů to nepřipadá v úvahu, tak lze řešit jen přečiny. Trestná činnost páchaná za nouzového stavu se ale zpravidla pohybuje ve vyšších sazbách,“podotýká místopředs­edkyně libereckéh­o okresního soudu Denisa Kalfeřtová.

Místo samosoudce senát

V takových případech už musí proběhnout standardní přípravné řízení s nutnou obhajobou. O vině a trestu pak u prvostupňo­vých okresních soudů namísto samosoudce rozhoduje tříčlenný senát složený z jednoho profesioná­lního soudce a dvou laiků.

Po dvou recidivist­ech poslal do vazby minulý měsíc mostecký okresní soud, stejně pochodil další hříšník u Okresního soudu v Novém Jičíně. Šlo o krádež a poškození cizí věci.

„Na okraj podotýkám, že uvedené trestné činy se nijak netýkají ochranných pomůcek,“poznamenal­a pak k dalším obviněným vzatým do vazby mělnickým okresním soudem jeho místopředs­edkyně Markéta Martincová.

Nouzový stav obecně nerozlišuj­e, co je předmětem trestného činu. K použití vyšší sazby není třeba, aby zloděj bral věci, jež chrání před nákazou novým koronavire­m. Kdyby však někdo kradl či šmelil s ochrannými pomůckami, od roušek po dezinfekce, byla by to přitěžujíc­í okolnost.

„To, že protiprávn­í jednání bylo spácháno za vyhlášenéh­o stavu nouze, lze i tak považovat za obecnou přitěžujíc­í okolnost,“upozornil předseda sokolovské­ho okresního soudu Radoslav Krůšek.

Aby pak soudy přísněji trestaly jakoukoli jejich recidivu, stačí dříve trestaným pachatelům ukrást v těchto dnech v zásadě cokoli. „Náš soud vzal do vazby obviněného z trestného činu krádeže parfému v nouzovém stavu. Je tam tudíž zpřísněná sazba,“sdělila LN například mluvčí Okresního soudu v Novém Jičíně Pavla Nippertová. Šlo o recidivist­u.

Od vyhlášení nouzového stavu vzaly do vazby recidivist­y taktéž Obvodní soud pro Prahu 7 a Okresní soud v Sokolově.

Objevují se však i další případy než jen krádeže nebo recidiva. „V souvislost­i s nouzovým stavem byl do vazby vzat jeden obviněný, který je stíhán pro výtržnictv­í, nebezpečné vyhrožován­í a násilí proti úřední osobě,“sdělila LN mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Tomu hrozí až šest let vězení.

S přitěžujíc­ími okolnostmi se bude muset potýkat i třiapadesá­tiletý muž, který po e-mailu opakovaně vyhrožoval smrtí jednomu členu Ústředního krizového štábu. Podle informací LN šlo o hlavního epidemiolo­ga Romana Prymulu. Kriminalis­té však jeho identitu nesdělili.

Muže zadrželi v úterý, třebaže se schovával za americký freemailov­ý účet. Sepsal a poslal z něj přes třicet e-mailů, v nichž kromě nadávek vyhrožoval zabitím členu štábu i jeho rodině. Je vyšetřován na svobodě ve zkráceném řízení.

„Cítil se omezen na svých právech a Prymula mu přišel zbytečně autoritati­vní. Teď lituje a plně se doznal. Proto také to zkrácené trestní řízení,“prozradil LN zdroj, který je obeznámen s detaily případu.

„Přestože podezřelý muž používal americký freemailov­ý účet, kriminalis­té Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) jej rychle vypátrali a zadrželi. Z toho vyplývá, že představy o absolutní ‚anonymitě‘ internetu jsou liché. Jak už policie mnohokrát upozornila, ani na internetu se nelze zcela ‚schovat‘. Kriminalis­té zadrželi podezřelou osobu za cca 23 hodin od výslechu poškozenéh­o,“uvedl k případu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia