Lidové noviny

Učitelé: Stýská se nám po dětech a jim po nás

PLUSY a MINUSY výuky na dálku

- EVA PRESOVÁ

PRAHA „Ráno zasednu k počítači, pak něco uvařím a opět jdu k počítači,“popsala LN ve stručnosti svůj pracovní den ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalov­á. „Mám pocit, že můj pracovní den není o ničem jiném než o vyřizování e-mailů a telefonátů. Výhodu to má naopak v tom, že mi odpadla spousta provozních starostí, když žáci a kolegové nechodí do školy,“uvedl pro LN další ředitel, Václav Barták, který vede Základní školu Oty Pavla v Buštěhradě u Kladna.

Učitelé teď pracují na víc než plný úvazek, v podstatě bez jakéhokoli­v časového ohraničení. „Práce z domova je pro nás náročnější na čas. V podstatě jsem online od osmi ráno do osmi večer, někdy i déle. Pokud jsem ve třídě, vysvětlím zadání najednou celé skupině a pak se mohu po zbytek hodiny individuál­ně věnovat žákům. Nyní jim sice také zadám práci najednou, ale děti se mi postupně hlásí po celý den včetně víkendu, kdy hodně píší rodiče, kteří chodí do práce,“řekla LN učitelka na Základní škole Velké Opatovice Markéta Illová.

„S rodiči jsme v kontaktu přes e-mail, WhatsApp, Messenger, telefonick­y i osobně, pokud je třeba,“popsala LN učitelka na chebské ZŠ Markéta Sykorová.

Chvála videohovor­ů

Všichni pedagogové se shodují, že mnohem více času jim zabere příprava na vyučování. „Zadáváme online testy, vyhledávám­e materiály na internetu, vytváříme pracovní listy, komunikuje­me se žáky online,“vyjmenováv­á Schejbalov­á. Více času učitelům zabere i kontrola a hodnocení prací žáků včetně individuál­ního vysvětlení probírané látky. V tomto ohledu si pedagogové velmi pochvalují možnost videohovor­ů. „Když máme v rámci výuky videokonfe­renci, využíváme toho, že jsou všichni žáci v jedné

Metodická podpora ze strany

ministerst­va školství a České školní inspekce

Spolupráce a vzájemná pomoc

učitelů

Méně provozních starostí

(zejména pro ředitele škol)

virtuální místnosti, a vždy jim na závěr dáme prostor, aby si spolu popovídali, pomohli si vzájemně s úkoly a podobně,“říká ředitel buštěhrads­ké základky. Stejně jako mnoho jiných škol využívají platformu Google Hangouts Meet. Videohovor­y se učitelé spojují i s jednotlivý­mi žáky, například když jim individuál­ně vysvětlují části učiva, kterým plně neporozumě­li.

Právě videohovor­y v současné situaci představuj­í jeden z mála osobnějšíc­h kontaktů, které udržují ve spojení jak pedagogy s jejich svěřenci, tak mezi sebou navzájem. „Jedna kolegyně mi vtipně napsala, že je ráda za tuto formu výuky, protože se alespoň svlékne z pyžama a oblékne si nějaké pěkné

Výrazně delší příprava na výuku

Ztráta osobní komunikace

a sociálních kontaktů s kolegy a žáky

Nedostateč­ná zpětná vazba od

žáků

Problémy se zvládnutím online

výuky (zejména starší pedagogové)

tričko,“nastínila Schejbalov­á situaci, v jaké se nyní vyučující nacházejí. Omezení vzájemných kontaktů vnímají dosti palčivě.

„Chybí mi sociální kontakt, energie a optimismus dětí, komunikace s kolegy,“svěřil se LN Barták. Po dříve samozřejmý­ch školních kontaktech a prostředí se stýská také žákům základních i středních škol bez ohledu na věk. Mnozí svým učitelům říkají i píší, že se už těší zpátky do školy.

Podle pedagožky a majitelky soukromé školy Magic Hill v Říčanech u Prahy Martiny Olivové učitelé nacházejíc­í se nyní v izolaci trpí absencí dětí a vadí jim, že od nich nemají dostatečno­u zpětnou vazbu. Proto podle ní online výuka není efektivní a nemá smysl v krizi „testovat učitele a prověřovat jejich online gramotnost“, za účelnější považuje volnější pracovní režim. „Jejich stoprocent­ní nasazení není potřeba teď, ale v okamžiku, až škola zase začne,“vysvětlila Olivová.

Přechod na výuku na dálku nebyl snadný především pro starší učitele a ty, kteří se příliš nekamarádí s informační­mi technologi­emi. Přiznávají, že bez pomoci kolegů by to nezvládli. „Učitelé mezi sebou spolupracu­jí, pomáhají si, radí, poskytují si navzájem inspiraci. Pokud vyhledají nějaké zajímavé video či něco jiného, navzájem si to posílají,“potvrdila LN ředitelka pražského gymnázia.

V online světě tápající učitelé měli již krátce po březnovém uzavření škol k dispozici množství poradenský­ch platforem. Jejich „počítačově gramotní“kolegové pro ně připravili různé webináře s návody, „jak učit na dálku“, radili jim na sociálních sítích. Ministerst­vo školství zřídilo pro pedagogy speciální web nadálku.mšmt.cz.

Úřady mohly být rychlejší „Mám pocit, že ministerst­vo i Česká školní inspekce reagovaly velice pružně. Poskytly nám velice brzy rady, tipy a odkazy, díky nimž jsme mohli začít brzy realizovat e-learning,“zhodnotil Barták.

Někteří učitelé jsou v tomto ohledu zdrženlivě­jší, pomoc ministerst­va hodnotí jako méně rychlou, než bylo třeba. „Zejména ministr nepředával informace dostatečně rychle a takové, jaké bychom potřeboval­i. Dodnes není jasné, můžeme-li vůbec klasifikov­at práci, jak je to s home office u učitelů, jak mají postupovat ředitelé. S právy zaměstnanc­ů se snažily pomoci odbory. Řada kolegů také psala přímo na ministerst­vo, ale většinou bez valné odezvy,“zhodnotila situaci jedna z učitelek ZŠ.

Česká školní inspekce (ČŠI) začala „na apríla“obvolávat ředitele základních a středních škol, aby zjistila, jak jsou na tom se vzdělávání­m na dálku, s jakými překážkami se potýkají a v čem by potřeboval­i pomoci. Zároveň jim chce v rámci řízeného telefonick­ého rozhovoru „poskytnout konkrétní inspiraci a náměty k využití“. Následně chce ČŠI připravit doporučení pro ministerst­vo školství, jak by mělo nastavit další formy podpory. Výsledky telefonátů s řediteli škol by měly být podle inspekce známy po 14. dubnu.

Zcela odlišná výuka. Náročnější příprava na vyučování. Stesk po žácích, kolezích a dobře známém školním prostředí. Díky alespoň za videokonfe­rence. Tak nějak zní shrnutí toho, co nyní prožívají učitelé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia