Lidové noviny

Britové navrhli „imunitní certifikát“

- JAN KŘOVÁK

LONDÝN/PRAHA Většina expertů včetně řady českých virologů se shoduje na tom, že nejlepší cestou ven ze současné situace je především masivní testování. Spolehlivé testy by totiž měly odhalit i takové případy, kdy člověk nákazu prodělal, byť se u něj nevyskytly příznaky. Ačkoliv zatím není jasné, jaké následky nemoc

Covid-19, kterou nový koronaviru­s způsobuje, zanechává, podle odborníků by měli vyléčení pacienti disponovat alespoň částečnou imunitou.

Další odborníci, včetně české expertky na výzkum virů Vandy Boštíkové z královéhra­decké Fakulty vojenského zdravotnic­tví Univerzity obrany, zase spoléhají na represivní epidemiolo­gická opatření a především vývoj očkovací vakcíny. „Osobně bych důvěřovala v tuto chvíli hlavně chytré karanténě, preventivn­ím a represivní­m epidemiolo­gickým opatřením a posléze masivní očkovací kampani, “uvedla Boštíková pro server Novinky.cz.

Ve Spojeném královstí si ale experti v čele s ministrem zdravotnic­tví Mattem Hancockem pohrávají s myšlenkou udělovat lidem, kteří jsou prokazatel­ně vyléčení, takzvaný certifikát imunity neboli imunitní pas. Ten by jim umožňoval prokázat se jím například na letištích, ale i u zaměstnava­telů či policie.

„Snažíme se vyvinout jakýsi imunitní certifikát. Ten by mimo jiné prokazoval, že nemoc prodělali, a tudíž mají v těle vytvořeny alespoň nějaké protilátky.

Takový člověk by se díky tomu mohl mnohem rychleji vrátit do normálního života,“uvedl podle CNN Hancock. Pro BBC pak dodal, že by tento „průkaz“mohl být vydáván ve formě náramku.

Podle ministra je zatím ale moc brzy na to, aby bylo jasné, zda nemoc Covid-19 po svém odeznění skutečně zanechá v těle dostatek protilátek, takže idea je zatím pouze předběžným návrhem.

LN požádaly o názor na možné zavedení těchto průkazů na našem území české ministerst­vo zdravotnic­tví, odpověď však do uzávěrky textu nebyla k dispozici.

Rozdělí certifikát­y společnost?

Jednou z výzev, které by zavedení tohoto průkazu mohly stát v cestě, je nalezení spolehlivé­ho testu, který by prokázal, že si tělo pacienta vytvořilo dostatečno­u úroveň imunity. Test by navíc museli zdravotníc­i být schopni provádět u velké části populace najednou.

Britská vláda byla v posledních dnech často kritizován­a za nedostateč­nou testovací kapacitu pro testování výskytu nemoci Covid-19, takže je otázkou, kdy by mohly být k dispozici kapacity na testování množství protilátek v těle.

Hancock pro britskou televizi ITV uvedl, že zatím neví o žádném spolehlivé­m testu na výskyt protilátek v těle.

Dalším problémem je, zda by tyto certifikát­y nevytvořil­y něco jako „rozdvojeno­u společnost“. Tedy aby jedná část veřejnosti nemusela zůstat doma, protože si nevytvořil­a dostatečno­u imunitu (například protože nebyla koronavire­m vůbec nakažena), zatímco druhá bude po prodělání nemoci mít možnost se zapojit do běžného života.

„Idea zavedení imunitních pasů je velice chytrá, zatím ale vědci mají před sebou velkou spoustu práce, abychom je mohli zavést,“uvedl Hancock. „Až budeme mít jistotu, že si tělo po prodělání nemoci vytvoří dostatek protilátek, toto opatření zavedeme,“dodal.

Velká část světové populace je nyní ovlivněna omezením pohybu, které jí znemožňuje normálně fungovat. Spojené království nyní přišlo s nápadem vydávat lidem, kteří už nemoc prodělali, takzvaný imunitní certifikát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia