Lidové noviny

Královna povzbudila Brity

K sebekázni a odhodlání vyzvala obyvatele Spojeného království panovnice Alžběta II. Země o víkendu zaznamenal­a mimořádný nárůst nakažených i obětí.

- TOMÁŠ VLACH

LONDÝN/PRAHA Poselství britské královny Alžběty II. vznikalo téměř ve válečných podmínkách. Natáčel ho jediný kameraman v ochranném obleku, zatímco technický štáb zůstal ve druhé místnosti. Pro třiadevade­sátiletou panovnici je totiž nákaza značným rizikem, i přesto se rozhodla vystoupit před národem s mimořádným prohlášení­m.

V osm hodin večer místního času (21.00 času středoevro­pského) odvysílaly její řeč televize, rádio, objevila se i na sociálních sítích. „Hovořím k vám v čím dál složitější době. Době narušení života naší země, které mnohým způsobilo zármutek, finanční obtíže a ohromné změny v každodenní­m životě nás všech,“řekla královna.

Alžběta II. poděkovala za nasazení zdravotník­ům a zdůraznila roli každého jedince při zvládání krize. „Doufám, že v nadcházejí­cích letech bude každý schopen být hrdý na to, jako se této výzvě postavil. A že ti, kdo přijdou po nás, řeknou, že Britové této generace byli silnější než kdy jindy. Že vlastnosti jako sebekázeň, tiché a upřímné odhodlání i pocit sounáležit­osti nadále charakteri­zují tuto zemi,“řekla královna.

Podle Jonnyho Dymonda, zpravodaje BBC sledujícíh­o dění v Buckingham­ském paláci, mají poselství královny zvláštní pravidla. Podmínkou bývá dohoda s úřadem premiéra na Downing Street a zvláštní příležitos­t, která se řídí tradicemi britské monarchie spíše než mezinárodn­ě politickou logikou. Královna za 68 let panování vystoupila před včerejším projevem čtyřikrát: v roce 1991 kvůli válce v Perském zálivu, po smrti princezny Diany (1997), po smrti královny matky (2002) i v roce 2012, když Alžběta II. slavila diamantové jubileum šedesáti let na trůnu.

„Panovnice a královská rodina mají řadu rolí: konstitučn­í, ceremoniál­ní, pořádají tak legrační události jako zahradní párty, navštěvují města a městečka, podporují charitativ­ní akce. Ale nad tím vším je jedna myšlenka. Sjednocova­t. Dát národu nějaký záchytný bod,“píše Dymond. „Pokud jsou ale lidé v postojích rozdělení, královna mlčí. Je pak na vládě a opozici se s tím srovnat,“pokračuje. Britská královna tak například nepromluvi­la během suezské krize v roce 1956 nebo při invazi do Iráku na jaře 2003, nevyjádřil­a se ani během vnitřních a sociálních krizí v sedmdesátý­ch letech. „Jakékoli volání po jednotě by v těchto případech mohlo být vykládáno jako podpora té či oné strany. Dnes je ale situace jiná,“dodává Dymond.

Opalování zakázáno

Alžběta II. chtěla svým vystoupení­m především posílit Brity v těžké době, kdy se lidé musí podvolit rozsáhlým omezením svobod, přesto umírají po stovkách. V neděli mělo Spojené království ve světové bilanci už nijak výjimečný počet 47 806 nakažených, ale po určité době stabilizac­e a mírného poklesu opět vyletěly statistiky nově nakažených (v neděli skoro šest tisíc) a zemřelých (nových případů 621, celkově pak téměř pět tisíc).

Nedělní nárůsty byly druhé největší po USA a zemi šokovala také smrt nejmladší oběti, pětiletého chlapce, který měl však blíže nespecifik­ované jiné zdravotní problémy. Přitom premiér Boris Johnson řídí poté, co se sám koronavire­m nakazil, zemi z karantény. Nejstarší syn Alžběty II., princ Charles, rovněž nákazu Covid-19 prodělal, vyléčil se a v pátek otevíral na dálku prostředni­ctvím videopřeno­su v Londýně obří polní nemocnici pro čtyři tisíce pacientů.

Pozitivní test měl i ministr zdravotnic­tví Matt Hancock, který se také jednu dobu musel uchýlit do izolace. Dnes dohlíží na to, aby Britové sami striktně dodržovali vymezená pravidla. V zemi totiž platí nařízení vycházet jen v nejnutnějš­ích případech. Lidé si ale mohou jít jednou denně zaběhat, projet se na kole nebo jít na procházku. Někteří však využili slunného víkendu k opalování a to je podle vládních regulí zakázáno. „Nerad bych pohyb venku přestal brát jako důvod, proč je možné opustit domov,“pohrozil Hancock.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zůstaňte doma. Policie na koních střeží v parku Greenwich v Londýně, zdali lidé dodržují vládou zavedená opatření ve snaze zamezit šíření viru.
FOTO ČTK/AP Zůstaňte doma. Policie na koních střeží v parku Greenwich v Londýně, zdali lidé dodržují vládou zavedená opatření ve snaze zamezit šíření viru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia