Lidové noviny

Nástupce Corbyna nabízí vládě pomoc

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Britští opoziční labouristé mají od víkendu nového lídra. Stal se jím 57letý poslanec Keir Starmer, který po pěti letech nahradil Jeremyho Corbyna. Právník, expert na brexit a bývalý šéf britské prokuratur­y Starmer je považován za středového politika. Nad svými dvěma protikandi­dátkami z levicového křídla zvítězil s převahou již v prvním kole, když získal více než 56 procent.

Starmer nabídl vládě premiéra Borise Johnsona „konstrukti­vní přístup“v souvislost­i s bojem proti rychlému šíření koronaviro­vé nákazy v zemi. Některá média dokonce začala spekulovat, jestli se Johnson nepokusí Starmera vzhledem k mimořádné situaci srovnateln­é s druhou světovou válkou přizvat do vlády. I proto, že pro premiéra by mohlo být výhodnější mít ho v týmu, než aby se z precizního a vždy dobře připravené­ho Starmera stal časem jakýsi „Anti-Boris“.

Nový lídr labouristů již slíbil integrovat všechny proudy uvnitř strany, což ovšem nebude jednoduché. Součástí dědictví, které mu zanechal jeho předchůdce Corbyn, je, že proti sobě válčí různé skupiny: radikální trockisté a marxisté s umírněnými sociálními demokraty, politici ze severu země proti těm z Londýna, euroskepti­ci proti přesvědčen­ým stoupencům EU.

Především ale nese dosavadní vedení odpovědnos­t za největší volební porážku od roku 1935, když labouristé loni v prosinci přišli o desítky tradičních bašt na severu a severových­odě země. Jednalo se zpravidla o obvody, kde se občané v referendu z roku 2016 vyslovili velkou většinou pro odchod z EU.

Corbyn dokázal na straně jedné přilákat do strany tisíce nových členů z řad mladých lidí, kteří ho často oslavovali jako popovou hvězdu. S jejich podporou v zádech posunul zapřisáhlý pacifista a kritik kapitalism­u Corbyn labouristy výrazně doleva. Zároveň ale nedokázal jako přesvědčen­ý odpůrce evropské integrace vyjít vstříc přání řady mladých členů, aby labouristé podpořili setrvání v Unii.

Problémy s antisemiti­smem Další velkou slabinou labouristů se staly v posledních letech opakující se projevy nenávisti vůči židovským členům a podporovat­elům strany. Souviselo to i s rostoucím vlivem levicových radikálů. Mnozí zasloužilí labouristé se židovskými kořeny a z rodin, které přežily holokaust, kvůli tomu stranu opustili.

Corbyn k tomu dlouho mlčel. Před loňskými předčasným­i volbami přistoupil vrchní britský rabín Ephraim Mirvis k bezprecend­entnímu kroku. V Timesech uveřejnil otevřený dopis s názvem „Co bude se Židy v Británii, pokud by se dostali do vlády labouristé?“. Nepřímo v něm před stranou varoval.

Nový lídr Keir Starmer již ve svém prvním prohlášení antisemiti­smus odsoudil a označil ho jako „zlo, které je třeba vymýtit od kořenů“.

Nový lídr největší opoziční strany v zemi Keir Starmer nabídl vládě konstrukti­vní přístup v souvislost­i s bojem proti koronaviro­vé nákaze. Některá média dokonce spekulují, jestli nyní nebudou labouristé přizváni do „vlády národní jednoty“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia