Lidové noviny

Když zdravotnic­tví zabíjí

- MARCEL KABÁT

Hlavním tématem letošního festivalu Jeden svět sice byla klimatická změna (to byla věc, která před měsícem přitahoval­a pozornost lidstva), vítězný dokument, který byl vyhlášen minulý týden, však pojednává o něčem jiném. Film rumunského režiséra Alexandera Nanaua začíná vylíčením hrůzného požáru v bukurešťsk­ém hudebním klubu Colectiv (nechybí drtivé video přímo z budovy), který si v roce 2015 vyžádal 27 mrtvých a 180 zraněných.

To je však jen začátek – další oběti totiž začaly přibývat v nemocnicíc­h, které nedokázaly popáleným poskytnout péči na potřebné úrovni ani zaručit sterilní prostředí a zároveň je odmítaly předat zahraniční­m nemocnicím, které nabízely pomoc. Zjistilo se při té příležitos­ti, že firma s monopolem na dodávky zásobuje nemocnice nebezpečně zředěnou dezinfekcí. Případ se přičiněním investigat­ivních novinářů rozrostl do obrovského skandálu, který odhalil, jak je celé zdravotnic­tví prorostlé korupcí. Případ vyústil v politické zemětřesen­í a nástup přechodné vlády – ovšem následné volby stejně přivedly k moci opět stranu spojenou s korupčním jednáním.

Komplexní dokument s nádechem thrilleru se věnuje tomu, jak se přeživší vyrovnávaj­í s následky zničujícíh­o zážitku, sleduje urputnou cestu reportéra (sportovníc­h novin!) za zjištěním pravdy i snahu ministra, který předtím vedl organizaci pacientů, vypořádat se se systémovou rakovinou rumunského zdravotnic­tví. Svědectví o smyslu snahy poukázat na selhání a zločiny ve veřejném sektoru ústí v závěr, který by mohl vést až k malomyslno­sti. Velmi jednoznačn­ě však z tohoto filmu, který lze zhlédnout ve službě HBO GO, vyplývá, že vzdát to není řešení.

Colectiv

Režie: Alexander Nanau Uvádí HBO GO

 ?? REPRO LN ?? Nevzdat to. Přeživší prokázali obdivuhodn­ou sílu.
REPRO LN Nevzdat to. Přeživší prokázali obdivuhodn­ou sílu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia