Lidové noviny

Odvolávám, co jsem odvolal

Odklad splátek zní lákavě, má ale několik „ale“. Hrozí tak, že dnešní opatření bude nutné napravovat dalšími

-

Zmrazíme splátky úvěrů. Mnoho lidí tím ministryně financí Alena Schillerov­á nejen potěšila, ale dost možná jim i představil­a východisko z doslova krizové situace. A i z pohledu ekonoma to může být rozumný a vítaný krok. Nicméně vznáší se nad ním celá řada drobných i zásadních otazníků – od technickýc­h detailů až po to, jestli je to vůbec nutné. A hlavně jestli to pomůže těm nejpotřebn­ějším.

Odklad smysl dává, protože se celá řada firem a domácností dostala do existenční­ch problémů. Jestli k něčemu vláda existovat má, potom je to ke koordinaci řešení právě podobných situací a tvorbě polštáře pro ty nejzranite­lnější. Potud je jen málo o čem diskutovat, což ostatně dokládá i jednotná podpora napříč poslanecký­mi kluby.

Nicméně je nutné myslet na to, že návrh jde z kapsy bank. Těm se nelíbí a není se čemu divit. Při pohledu na jejich výsledovky lze vytušit, že to s nejvyšší pravděpodo­bností ustojí, ale je to nestandard­ní řešení, které si banky dříve nebo později vyberou jinde, a zavádí obrovskou nejistotu, jestli je konečné. Kdo může zajistit, že po půl roce nedojde k prodloužen­í na další rok? Do čeho všeho bude nakonec mít možnost vláda bankám zasahovat? Do úpravy splátek, do úroků? Nelíbit se to také bude zahraniční­m matkám našich bank. Narušujeme základní princip svobodné tržní ekonomiky, kde bonitu dlužníka posuzuje věřitel, nikoliv stát. Jistě, doba je zlá, ale musíme neustále dokola opakovat, že vládě nesmí po konci pandemie tyto pravomoci ani trochu zůstat.

Samé nejasnosti

Hypoteční úvěr je sám o sobě velmi nepřehledn­ý produkt, jakkoliv to asi lépe udělat nejde, teď ještě navíc nastanou nejasnosti s úrokem, úmorem, dobou splatnosti apod. Schválně zkuste někomu s hypotékou vysvětlit, jak se ho návrh dotkne. Odklad o šest měsíců totiž neznamená, že se půl roku nebude nic platit a poté se pokračuje podle původního plánu. Během moratoria budou nabíhat úroky, které se vypočítáva­jí z dlužné částky, která se také během té doby ještě k tomu nesplácení­m těchto úroků navyšuje. To znamená, že při stejných splátkách budeme splácet nejen o půl roku, ale ještě o další dny, týdny, nebo dokonce měsíce déle. Plošný návrh měl původně ušetřit administra­tivu bankám, nicméně bez bank si téměř nikdo nedovede spočítat, kolik bude nakonec dlužit a jak dlouho bude splácet.

To souvisí s otázkou, proč se situace nenechala na bankách, které k tomu stejně přistupova­ly dobrovolně, a někdy dokonce s výhodnější­mi podmínkami, než které plánuje nařídit vláda. Některé banky svým klientům začaly už dříve i bez donucení odklady splátek nabízet bez úročení. Jiné odklad připravily automatick­y každému a stačilo o něj požádat v internetov­ém bankovnict­ví, bez žádné velké a zbytečné administra­tivy. Své klienty znají nejlépe, je to pro ně nejlepší reklama a skvělá odpověď konkurenčn­ího trhu, kde si banky snaží klienty udržet i ve chvíli, kdy se dostanou do problémů.

Jde tak jen o líbivý politický krok. Dlužníci v nelehké situaci budou doma a následně i ve volbách děkovat za půlroční příležitos­t překlenout náhlý výpadek příjmů vládě a ministryni financí, nikoliv bankám.

Návrh také není férový vůči nebankovní­m poskytovat­elům úvěrů. Těm vypadne jejich hlavní zdroj příjmů, a navíc jim stát zastropuje během moratoria úroky. Na rozdíl od bank navíc nemají přístup k likviditě centrální banky a nevytváří peníze skrze úvěry z ničeho, ale musí půjčovat peníze, které si dříve někdo vydělal a našetřil.

Nepomůžeme těm, kterým chceme pomoci? Naprosto zásadní a málo diskutovan­á je ale podmínka, že o odklad lze požádat pouze u úvěrů, u kterých nebylo k 26. březnu prodlení delší než 30 dní. Je to pochopitel­ná snaha nepomáhat těm, kteří měli problémy se splácením ještě před vládním nařízením, nicméně tito lidé mohou být a pravděpodo­bně velmi často budou zrovna ti, kterým chceme pomoci. Takovou

statistiku nemáme, ale lze se snadno domnívat, že problémy se splácením budou mít spíše lidé s nižšími příjmy, nejistým zaměstnání­m, ve vyloučenýc­h lokalitách apod. A právě tato skupina bude současným propouštěn­ím a výpadkem příjmů postihnuta více než bohatí, kteří spláceli včas a nyní si jen vylepší cashflow.

Stejně tak může ublížit i záměr nezahrnout kreditní karty a kontokoren­ty. Problémy se splácením těchto úvěrů nemají lidé, kterých se současná krize nedotkne, ale opět spíše ti nejzranite­lnější.

Opravdu jsme si jistí, že tahle ohromná neviditeln­á peněžní injekce od státu pomůže těm, kdo ji nejvíce potřebují? Těm, kteří nespláceli a nabrali si úvěry, protože přežívají z výplaty do výplaty, která další už nepřijde?

Cílem návrhu má být zlepšit finanční situaci domácností a firem, což se nepochybně podaří. Návrh přišel relativně brzy a je chvályhodn­é, že ho vláda prodiskuto­vala s dotčenými bankami a nebankovní­mi institucem­i. Visí nad ním však několik otazníků, kvůli kterým možná bude nutné velmi brzy přijít s dalšími opatřeními, která se je budou snažit napravovat.

Narušujeme základní princip svobodné tržní ekonomiky, kde bonitu dlužníka posuzuje věřitel, nikoliv stát

 ?? FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK ?? Ti nejzranite­lnější měli problémy se splácením úvěrů už před pandemií. Na ty teď pomoc státu možná nemyslí.
FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK Ti nejzranite­lnější měli problémy se splácením úvěrů už před pandemií. Na ty teď pomoc státu možná nemyslí.
 ??  ?? DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom finanční skupiny Roklen
DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia