Lidové noviny

Ve jménu krize se počítá s ústupky, ale jen u dětí

- RADKA HRDINOVÁ vedoucí komunikace EDUin

Mimořádná situace si žádá mimořádná řešení – a to se samozřejmě týká i přijímacíc­h zkoušek. Změny pro letošní rok, jak je navrhl Robert Plaga a odsouhlasi­la sněmovna i Senát, mají ale zásadní vadu. Myslí se v nich na to, jak pomoci školám, žáky ale znevýhodňu­jí.

Žáci základních škol už týden vědí, že místo dvou pokusů uspět v přijímacím testu budou mít jen jeden. Vědí také, že proti výsledku nebudou mít možnost se odvolat. A od chvíle, kdy to ministr Plaga upřesnil v rozhovoru pro rozhlas, už také vědí, že je přijímací testy neminou, i když školy do 1. června neotevřou. Dobře je, že ministr své plány upřesnil, nejistoty zažívají děti v této době víc než dost. Dobře už ale není, že se nevypořáda­l s námitkou, že svým rozhodnutí­m ještě sníží šanci na úspěch u dětí, jež rodina neumí nebo nemůže ani za normálních okolností ve vzdělávání podpořit.

Nejlepším řešením ve chvíli, kde se potkávají různé zájmy, bývá kompromis. Ministersk­ý plán ale počítá s ústupky jen od dětí. Z pohledu školského systému se toho až na posunutý termín příliš nemění, bere se v úvahu i to, aby školám zbyl čas na maturity. Úřad prý zvážil a zavrhl řadu možností a tato je z nich jediná schůdná. O jaké možnosti šlo, se neví. Tedy až na možnost, že by školy přijímaly jen na základě vysvědčení, což neprošlo. Zřejmě kvůli víceletým gymnáziím, kde by rozhodoval­i, kterého z žáků se samými jedničkami vezmou a kterého už ne.

Jenže ve chvíli, kdy má zkouška podobu centrálně zadaného testu, se v jedné chvíli musí vedle sebe posadit do lavic zhruba devadesát tisíc dětí. Škrtnout jeden termín vypadá jako elegantní řešení. Navíc učitelé v červnu budou mít práce nad hlavu s klasifikac­í a maturitami. Nad hlavu toho ale mají i žáci, kteří si teď spolu s učiteli zvykají na školu na dálku.

Je dobré připomenou­t, že přijímací zkouška má podobu stejného testu pro všechny teprve tři roky, do té doby si ji školy organizova­ly samy. Vedla se tehdy bouřlivá diskuse o tom, že přijímačky v této podobě zredukují výuku na přípravu na testy, což se potvrdilo. Diskutoval­o se ale také o tom, že rozhodovat o budoucnost­i dětí do velké míry podle výsledku v jednom testu, o jehož kvalitě řada odborníků pochybuje, není moc dobrý nápad. Zachování dvou termínů s tím, že se bude počítat jen ten lepší, bylo jednou z podmínek, za nichž tehdejší koalice jednotnou přijímací zkoušku prosadila.

Letos se tato pojistka škrtá. Bylo by zajímavé vědět, jaké další možnosti úředníci zavrhli. Nebylo by férovější, kdyby se stát vzdal jednotného testu a nechal to letos na školách? Zeptali se ředitelů škol (nejen gymnázií), kolik z nich nepotřebuj­e rozhodovat podle toho, zda má žák v testu od Cermatu 45, nebo 46 bodů? Zjišťovali, na kolika školách by si s vysvědčení­m vystačili a na kolika by to vyřešili třeba online pohovorem? Nebylo by jich tolik, že by se přesuny žáků omezily stejně jako nařízením ne dvou, ale jednoho termínu pro všechny? Předpoklád­ám, že ano. Protože ve školství má jít v první řadě o prospěch dítěte. Ne o to, jak to zařídit, aby se přijímací zkoušky nezadrhly.

Nebylo by férovější, kdyby se stát vzdal jednotného testu a nechal letos přijímací zkoušky na školách?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia