Lidové noviny

Obchodní centra chtějí svůj nájem

Žádosti většiny majitelů zavřených obchodů ve velkých nákupních centrech o snížení či odpuštění nájemného končí odmítnutím

- LENKA JANČAROVÁ

V zásadě žádná diskuse neprobíhá. Centra odkazují na dodržování smluv a také na to, abychom vyčkali na rozhodnutí vlády, že nás musí podpořit stát.

PRAHA Ve většině velkých nákupních centrech musí nájemci i nadále platit plnou výši nájemného. A to i v situaci, kdy jsou jejich provozovny už skoro měsíc uzavřeny na základě rozhodnutí vlády. Příjmy obchodníků jsou proto téměř na nule. Ale nákupní centra se odkazují na platné nájemní smlouvy a úlevy takřka nenabízejí.

„Všechna centra po nás chtějí zaplatit plný nájem. Někteří přicházejí s rádoby pomocí ve smyslu, že nemusíme platit čtvrtletně, ale měsíčně. Když ale nemáte žádné tržby, tak je to úplně jedno,“řekl LN Jiří Vlček, spolumajit­el několika obchodů s módou spadající do skupiny Inexad Fashion.

Prodejny má téměř ve všech velkých nákupních centrech v Praze a v Brně. Za klasickou prodejní plochu asi 150 metrů čtverečníc­h se cena nájemného pohybuje kolem 300 tisíc za měsíc. „Od všech jsme dostali vyrozumění, že smlouva platí. Za řešení považuji především dialog s vedením nákupního centra. A dohodu o nových podmínkách, za kterých můžeme fungovat v době krize,“říká Vlček.

JAN KAŠPAR ředitel rozvoje, Neoluxor

Odložení problému

Návrh vlády ohledně odkladu nájemného na tři měsíce je podle Vlčka pouze odsouvání problému do budoucna. „Když otevřeme třeba v květnu, bude to pravděpodo­bně v době největší ekonomické krize, která tady kdy byla. Všichni budou šetřit. V tu dobu bychom museli platit třeba o 25 procent vyšší nájem, abychom splatili ty tři měsíce,“vysvětlil. Dodal, že sice prodávají přes internetov­é obchody, ale to rozhodně nezaplatí chod firmy.

Módní odvětví navíc silně ovlivňuje sezónnost. „Na začátku března uvádíme do prodeje novou kolekci, které teď visí v zavřených obchodech bez užitku a jejich hodnota každým dnem klesá. Až se otevře, budeme to muset vyprodávat za likvidační ceny,“řekl LN Ladislav Blažek, majitel české oděvní firmy Blažek Praha, který v Česku provozuje 24 prodejen. Navrhuje, aby vláda pomohla pronajímat­elům dotací ve výši poloviny ušlého nájemného. Druhou půlku by měli odpustit.

Redakce LN kontaktova­la vedení nákupních center Westfield Chodov, Nový Smíchov, Palladium a Zličín. Do včerejška však nikdo z nich na zaslané dotazy neodpovědě­l. Většinu těchto center ovšem vlastní zahraniční developers­ké a investiční společnost­i.

Podobnou zkušenost má také Jan Kašpar, ředitel rozvoje knihkupect­ví Neoluxor. „V zásadě žádná diskuse neprobíhá. Centra odkazují na dodržování smluvních ustanovení. Odkazují také na to, abychom vyčkali na rozhodnutí vlády, že nás musí podpořit

 ?? FOTO MAFRA – PATRIK UHLÍŘ ?? Zavřené obchody a restaurace v nákupních centrech (na snímku je brněnské Futurum) si nyní nevydělají ani na nájem
FOTO MAFRA – PATRIK UHLÍŘ Zavřené obchody a restaurace v nákupních centrech (na snímku je brněnské Futurum) si nyní nevydělají ani na nájem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia