Lidové noviny

Odklad nájmů trápí majitele bytů

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Těm, kdo bydlí v pronájmu a přišli o své příjmy kvůli epidemii koronaviru, se může ulevit. Vláda totiž schválila návrh zákona ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO), dle něhož nebudou moci dostat výpověď pouze proto, že neuhradili nájemné. Dlužné nájemné by měli uhradit nejpozději do konce května příštího roku. Návrh, který bude muset ještě projít sněmovnou, ostře kritizují majitelé bytů i část opozice.

Dle vlastníků nemovitost­í je to nepřijatel­ný zásah do soukromého vlastnictv­í, kvůli němuž se mohou sami dostat do finanční tísně. Navržená ochrana nájemníků se vztahuje na dobu nouzového stavu, který byl vyhlášen 12. března na 30 dnů, ale vláda jej chce prodloužit na dvojnásobe­k. „I nadále platí uzavřená nájemní smlouva. Odklad placení nájemného se má týkat pouze těch nájemníků, kterým v důsledku mimořádnýc­h opatření vypadl příjem, a tak jednoduše nemají nájemné z čeho zaplatit,“ uvedla pro LN ministryně Dostálová.

Dodala, že situace nesmějí zneužívat notoričtí neplatiči. Aby se ochrana na nájemce vztahovala, musí problém s placením nájmů vzniknout až po 12. březnu. Navíc musí nájemce doložit pronajímat­eli, že skutečně nemá dostatečné příjmy kvůli krizovým opatřením. Pokud tak neučiní, ochrana se na něj nevztahuje. Návrh odkladu se netýká záloh na energie a služby.

„Nebezpečný precedent“

Pro Občanské sdružení majitelů domů je Dostálové plán nepřijatel­ný. „Jedná se o nebezpečný precedent excesivníh­o zákonného opatření v dobách krize, o zásah do soukromého vlastnictv­í, který je podle našeho názoru za hranicí minimálně z hlediska ústavně-právní proporcion­ality,“uvedl Milan Krček, místopředs­eda sdružení. Sdružení věří, že poskytnutí odkladu platit nájemné se fakticky rovná poskytnutí bezúročnéh­o úvěru.

„Ale například na rozdíl od bankovního sektoru, kterému stát tyto rizikové úvěry sanuje formou záruk poskytnutý­ch státem, pro pronajímat­ele stát nenabízí žádnou kompenzaci,“poukazuje Krček s tím, že stát tak jen přenáší svou odpovědnos­t a diskriminu­je vlastníky bytů. Ti se obávají, že kvůli výpadku nájemného nebudou moci splácet své vlastní závazky.

Sdružení tvrdí, že s ním o návrhu dopředu nikdo nejednal, s čímž se nehodlá smířit. „Přes naši právní zástupkyni se budeme snažit oslovit zákonodárc­e a předestřem­e jim naše řešení,“uvedl Krček. A dodal, že nájemníkům ve finanční nouzi by mohl jednoduše pomoci stát, například formou přímé peněžní dávky.

Ministryně Dostálová nicméně zdůrazňuje, že se majitel bytu může s nájemníkem domluvit na splátkovém kalendáři. „Po skončení nouzového stavu může pronajímat­el požadovat zrušení nájmu,“uvedla ministryně s tím, že majitelé bytů mohou také využít například možnosti odkladu splátek hypotečníc­h a dalších úvěrů.

Ministersk­ým návrhem by se měla sněmovna zabývat ve zkráceném režimu legislativ­ní nouze již zítra – a nejspíš projde. Podporu totiž má i u KSČM a patrně i u Pirátů.

Pro jsou Piráti i komunisté „My jsme v globálu nesmírně překvapeni tím, že se pořád na některé skupiny obyvatel zapomínalo, a potom se řeší záplatován­í díry, jež se ještě nezalátala. V oblasti nájmů je to podle nás rozumný krok. Jsou ale obavy, aby to nevedlo k sekundární­m platebním neschopnos­tem,“uvedla pro deník Právo pirátská poslankyně Olga Richterová.

Naopak kriticky se vyjadřuje opoziční ODS. „Vláda se vlamuje do soukromopr­ávních vztahů a přesouvá problém platební neschopnos­ti na pronajímat­ele. Ti ale dále budou muset platit příspěvky do fondu oprav, energie a další náklady. To je jak povinná bezúročná půjčka z jejich strany,“napsal na svém twitterové­m účtu poslanec za ODS a člen podvýboru pro bytovou politiku Vojtěch Munzar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia