Lidové noviny

Vrtulníkov­é peníze nejsou dobrým řešením

- Jana Macháčka

Někteří odhadují propad například francouzsk­é ekonomiky ve druhém letošním čtvrtletí o 30 procent. V Německu jsou o něco optimistič­tější, Deutsche Bank počítá s 15procentn­ím propadem Francie a Velké Británie. Nejhorší scénář německých vládních ekonomický­ch poradců počítá pro Německo s desetinový­m propadem v druhém čtvrtletí. To už jsou propady, které vyžadují netradiční myšlení.

Jednou možností jsou „vrtulníkov­é peníze“– centrální banka by dala každému občanovi jistou částku, třeba 50 tisíc korun, což by zabránilo dramatické­mu propadu poptávky a deflační spirále. Mohlo by to být jednoduché a nebyrokrat­ické. Tento starý teoretický koncept nebyl nikdy v žádné zemi v praxi využit – ani v předchozí finanční krizi po roce 2008.

Možná hrozí, že politika a byrokracie by si rozebraly a zkomplikov­aly i tento teoreticky jednoduchý nástroj. Jakmile se začne diskutovat, zda to například mají být peníze, nebo šeky na nákup zboží, případně jakého, a zda je mají dostat i bohatí, celé se to rozpadne.

Jaký je váš názor? Měl by každý občan dostat od centrální banky danou částku?

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

Ztráta důvěry

Spenězi z helikoptér­y coby nástrojem měnové politiky nesouhlasí­m i proto, že by zcela zdiskredit­oval důvěru v centrální banky. Pokud by to navíc nebyl nástroj politiky monetární, ale sociální, zdiskredit­oval by i důvěru v oddělení monetární a hospodářsk­é politiky, tedy v nezávislos­t centrálníc­h bank. Teď by toto řešení sice mohlo pomoci, ale z dlouhodobé­ho hlediska by bylo katastrofo­u.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Tomáš Pfeiler: Hlavně zdravotnic­tví

Helikoptér­ové peníze by v této fázi nepomohly ochromenou spotřebu dramaticky rozhýbat. Nyní je jasnou prioritou zploštění křivky nových infekcí – co nejvíce prostředků by proto mělo jít do zdravotníh­o systému. Dalším

klíčovým bodem je zamezit masivnímu propouštěn­í. Vláda musí různými příspěvky či slevami na daních, sociálním a zdravotním pojištění motivovat firmy, aby udržely současný stav zaměstnanc­ů. Vrtulníkov­é peníze přicházejí v úvahu až po odeznění akutního stresu. Navíc jde o ultima ratio opatření, jehož zapojení dává smysl, až když centrální banky vyčerpají veškerý monetární arzenál

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Edvard Outrata, Jan Pravda, Jan Mládek, Dominik Stroukal a Petr Zahradník. Celé texty najdete na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia