Lidové noviny

Pohraničí bez Němců, pumpy v krizi

Nákupní turistika v blízkosti našich západních hranic se propadla na nulu. Desítky benzinek zastavily prodej, ztráty počítají i trafikanti.

- MIROSLAV PETR

PRAHA Ještě začátkem března panoval na hranicích s Německem na čerpací stanici firmy F1 gas v Lískové na Domažlicku čilý ruch. Dnes tudy kromě hlídek policistů neprojede ani kolo, natož německý zákazník, jejichž tankování pumpu živilo.

Ve stejné situaci je většina z více než tří desítek čerpaček této sítě, zaměřené na německou klientelu. Uzavření hranic ale tvrdě postihlo celý příhraničn­í byznys s pohonnými hmotami. A ve velké míře i s tabákem. Trh přišel o třetinu celého českého odbytu cigaret.

Zatímco pumpy ve vnitrozemí hlásí kvůli propadu tankování osobních i nákladních aut pokles prodejů o 30 až 40 procent, v pohraničí s Rakouskem, ale hlavně s Německem většina spadla až téměř na nulu. Desítky benzinek už úplně zastavily provoz.

Nepomohou ani pendleři Folmava, Rozvadov, Svatý Kříž, Hora Sv. Šebestiána, Cínovec, Petrovice a desítky dalších přechodů – tam všude zastoupený­m sítím čerpacích stanic vynášela tankovací turistika díky výrazně nižším tuzemským cenám a početným řidičům z druhé strany hranice. Na totální propad jejich počtu ale doplácí v největší míře právě pumpy F1 gas společnost­i Top Tank. Všech 31 (až na jednu výjimku) stojí u hranic nebo přímo na nich. Alespoň v omezeném provozu nyní funguje jen šest z nich.

„Je to pro nás hodně těžká situace. Když aspoň ještě jezdili pendleři, drželi prodeje trochu nad nulou. Teď se modlíme, aby nouzový stav skončil co nejdřív,“říká spolumajit­el sítě F1 gas Libor Hammer. Zhruba 95 procent ze všech zákazníků tvořili Němci.

U hranic má zastoupení většina nadnárodní­ch i větších českých společnost­í, ale jedná se většinou jen o část z celkového počtu jejich pump, které provozují po celém Česku. Cíleně na pohraničí s Německem se zaměřuje v největší míře právě F1 gas s původně téměř 400 zaměstnanc­i benzinek, dalších prodejen a centrály společnost­i. Část byla propuštěna, část zůstává doma se 60 procenty mzdy a menší část se snaží udržovat aspoň omezený provoz hrstky nezavřenýc­h pump.

Hammer bude usilovat o prostředky v rámci státní kompenzace mezd – kurzarbeit­u, ale na další programy zatím nedosáhl. „Do této chvíle se nám nepodařilo u Ředitelstv­í silnic a dálnic vyjednat ani vládou slibovanou úlevu z nájmu, který platíme státu za užívání některých prostor. Naopak, nájemcům, kteří fungují v našich objektech, jsme nájemné snížili na symbolicko­u cenu,“popisuje paradoxní situaci spoluvlast­ník sítě F1. Na několika místech k těmto benzinkám náleží i prodejny free shopů. I ty jsou nyní zavřené.

Bez turistů a bez tabáku

Mrtvé pohraničí ničí prodeje i tabákovým firmám. Němci a v tomto případě také Rakušané tu ve velkém v rámci výletů za nákupy pořizovali i cigarety a alkohol. V tak vysokých počtech, že 30 procent v celém Česku prodaných tabákových výrobků (ročně se u nás prodá zhruba miliarda krabiček cigaret) pocházelo právě ze západního pohraničí.

Což může pro státní kasu znamenat ztrátu 1,8 miliardy korun měsíčně. „Každý měsíc se na hranicích prodají cigarety přibližně za 2,3 miliardy korun, z toho 1,4 miliardy tvoří spotřební daň a 0,4 miliardy DPH, o které přichází státní rozpočet,“uvádí mluvčí společnost­i British American Tobacco Tomáš Tesař.

Citelné ztráty hrozí vlivem turisty opuštěného příhraničí, ale zčásti i poklesem prodeje po celé republice, velkoobcho­dním a maloobchod­ním prodejcům. Stát letos výrazně zvýšil spotřební daň z tabákových výrobků a tím i jejich koncovou cenu (v průměru o 12 korun za krabičku). Prodejci se tedy od výrobců a dovozců štědře předzásobi­li kuřivem z loňskou nižší cenou, ale zásoby musejí podle zákona doprodat během tří měsíců – nejpozději do konce května.

Poté co koronaviru­s vyřadil z provozu v pohraničí 30 procent celého tuzemského odbytu a zavřely i tisíce trafik po celém Česku, zůstanou obchodníků­m neprodané miliony nakoupenýc­h krabiček cigaret. A v takovém případě je budou muset bez náhrady zničit.

Je to pro nás hodně těžké. Když aspoň ještě jezdili pendleři, drželi prodeje trochu nad nulou. Teď se modlíme, aby nouzový stav skončil co nejdřív.

 ?? FOTO ČTK ?? Zavřené hranice. Nová silnice s přechodem mezi Plesnou na Chebsku a německým Bad Brambachem byla otevřena koncem loňského roku, ale epidemie koronaviru přechod zase uzavřela.
FOTO ČTK Zavřené hranice. Nová silnice s přechodem mezi Plesnou na Chebsku a německým Bad Brambachem byla otevřena koncem loňského roku, ale epidemie koronaviru přechod zase uzavřela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia