Lidové noviny

Křehké soukromí v čase pandemie

- MIROSLAV UŘIČAŘ advokát

Omezení svobody pohybu, uzavření státních hranic a jiné „hmatatelné“zákazy a příkazy jsou vcelku jasné. Jinak je tomu ovšem u „neviditeln­ých“elektronic­kých zásahů do našeho soukromí. Využívání údajů shromažďov­aných plošně u prakticky všech obyvatel, zvláště lokalizačn­ích údajů, se stalo fenoménem.

Mobilní telefon máme u sebe prakticky nepřetržit­ě. Většina z nás používá i platební karty. V dnešní době navíc častěji než dřív – z hygienický­ch důvodů jsme vyzýváni k bezhotovos­tním platbám. Tím za sebou nevyhnutel­ně zanechávám­e „elektronic­kou stopu“, která může být zpětně vysledovat­elná. Módním termínem se stalo takzvané trasování, tedy možnost zjistit, kde všude jsme se pohybovali.

Kdo a za jakým účelem je oprávněn získat naše lokalizačn­í údaje? Smí nás zpětně sledovat?

Provozní a lokalizačn­í údaje účastníků elektronic­kých komunikací, stejně jako údaje o platebních transakcíc­h konkrétní osoby jsou osobními údaji. Podléhají tedy ochraně dle nařízení GDPR a souvisejíc­ích předpisů.

Kromě toho jsou navíc chráněny i zvláštními instituty. Údaje elektronic­kých komunikací jako telekomuni­kační tajemství, údaje o platebních transakcíc­h jako to bankovní. Ta sice nejsou zcela neprolomit­elná, přístup k nim je však velmi striktně omezen.

Anonymně nebo se souhlasem Zjišťování údajů o pohybu osob nepochybně zasahuje do jejich soukromí. To není nepřípustn­é. Ovšem každý takový zásah do základních práv musí být výslovně upraven zákonem, včetně vymezeného účelu a oprávněnýc­h orgánů. Zásahem například není využití statistick­ých údajů, které se netýkají konkrétníc­h osob.

Předpoklád­ám, že takto vznikla analýza, podle níž 46 procent lidí vracejícíc­h se nedávno z Itálie poté na území Česka aspoň jednou použilo svou platební kartu, čímž byly patrně porušeny podmínky dvoutýdenn­í karantény. Také nejnovější projekt Evropské komise – monitorová­ní šíření nemoci Covid-19 na základě údajů od největších telekomuni­kačních společnost­í – využívá dle hodnocení Evropského inspektora ochrany údajů anonymizov­ané údaje.

Takzvané vzpomínkov­é mapy pomáhající nemocným a potenciáln­ě nakaženým vzpomenout si, kde všude byli a koho dalšího mohli nakazit, zase vznikají na základě jejich souhlasu.

Samozřejmě lze zjistit údaje o pohybu konkrétníc­h osob i bez jejich souhlasu, a to jak z transakcí jejich platebních karet, tak především ze „stopy“jejich mobilního telefonu.

Přísně omezený přístup Mobilní operátoři potřebují provozní a lokalizačn­í údaje pouze po omezenou dobu, zejména pro vyúčtování provedenýc­h hovorů a dalších spojení. Zákon o elektronic­kých komunikací­ch jim však ukládá veškeré takové údaje (včetně údajů o jednoznačn­é identifika­ci přístroje volajícího i volaného, o základnový­ch stanicích, ke kterým byli připojeni, a další) uchovávat po dobu šesti měsíců. Vyžádat si je mohou orgány činné v trestním řízení, policie, zpravodajs­ké služby a například také Česká národní banka.

Nouzový stav nerozšiřuj­e počet oprávněnýc­h orgánů ani možnosti vyžádání lokalizačn­ích údajů. Ostatně, relevantní předpisy (ústavní zákon o bezpečnost­i České republiky, krizový zákon, zákon o ochraně veřejného zdraví, zákon o elektronic­kých komunikací­ch) to ani neumožňují. Proto i ono „trasování“je v příslušném usnesení vlády i v mimořádném opatření ministerst­va zdravotnic­tví výslovně omezeno jen na případy souhlasu dotčených osob.

Trestní řád umožňuje vyžádat provozní a lokalizačn­í údaje pouze pro trestní řízení vedené pro úmyslný trestný čin s horní hranicí trestní sazby odnětí svobody nejméně tři roky a pro dalších několik trestných činů. U nemoci Covid-19 by patrně připadal v úvahu trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci. Ten má dvě varianty, úmyslnou a nedbalostn­í. Obě se vztahují na toho, kdo „způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí“, s přísnějším trestem za spáchání takového činu „za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek“. Většina případů však patrně nebude úmyslných, a tento postup tedy nebude využitelný.

Omezení základních práv smějí přetrvat jen nezbytnou dobu a nesmí se z nich stát běžná praxe. Až současnou situaci překonáme, budou jistě politici, kromě zmírnění škod, diskutovat i o budoucích opatřeních, jež by umožnila reagovat pružně, včetně možného využití údajů elektronic­kých komunikací a bankovnict­ví i bez souhlasu dotčených osob.

Doufejme, že nevyústí ve skutečně závažné a nepřiměřen­é zásahy do našich soukromí.

Podobně jako jiné státy přijalo i Česko kvůli pandemii nemoci Covid-19 výjimečná opatření a omezilo některá základní práva. Ani během nouzového stavu však nelze ukládat libovolné zákazy. Všechna dočasně zvýšená oprávnění státu mají své limity.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Velký bratr tě sleduje. Ikonický záběr z filmu 1984 natočeného podle románové předlohy George Orwella.
FOTO PROFIMEDIA Velký bratr tě sleduje. Ikonický záběr z filmu 1984 natočeného podle románové předlohy George Orwella.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia