Lidové noviny

KRÁTCE Z JUSTICE

-

Vláda jednala mimo svou

■ pravomoc, když kvůli šíření nemoci Covid-19 a souvisejíc­ímu omezení pohybu odložila i doplňovací senátní volby na Teplicku. K takovému závěru došel minulý týden Nejvyšší správní soud (NSS). Rozhodnutí kabinetu je podle něj „natolik vadné, až je nicotné“. Spíše než volby odložit opatřením podle krizového zákona se tak dle NSS má stát zákonem. „Chránit je třeba nejen zdraví, životy a hospodářst­ví, ale i demokratic­ký ústavní a právní stát,“napsal NSS v odůvodnění rozhodnutí. První kolo doplňovací­ch voleb na Teplicku bylo v plánu v poslední březnový a druhé pak v první dubnový týden. Důvodem voleb bylo náhlé úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Jejich vítěz měl získat mandát pouze na zbytek Kuberova volebního období, tedy na čtyři a půl roku.

Ústavní soud ve středu zveřejní ■

rozhodnutí o ústavních stížnostec­h osmi Tchajwanců, které české soudy loni vydaly k trestnímu stíhání do Číny. Ministerst­vo vnitra jim však loni v červenci udělilo ochranu, a jejich vydání tím o rok oddálilo. Podle čínských úřadů se Tchajwanci v Praze vydávali za čínskou policii a přes internet odtud nutili Číňany žijící v Austrálii k převodu různě vysokých částek na bankovní účty do Číny. Tchajwanci se obávají, že Čína by v trestním řízení i při výkonu uloženého trestu porušovala jejich základní práva a svobody. České soudy proto podle nich porušily jejich právo na spravedliv­ý proces, když je do Číny vydaly i přes tuto jejich obavu.

Předseda mělnického okresního ■ soudu navrhl odvolat soudce Jana Veselého, který soudí u téhož soudu. Dva roky vlastní živnostens­ké oprávnění a tři roky je plátcem DPH. To je ale dle předsedy soudu s funkcí soudce neslučitel­né. nah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia