Lidové noviny

Vše doženeme. Do prosince

František Kučera (60)

- TOMÁŠ NAHODIL

„Bez ohledu na vyhlášení nouzového stavu soudy nadále činí veškeré úkony dle insolvenčn­ího zákona,“říká místopředs­eda Vrchního soudu v Praze František Kučera.

LN Soudci insolvenčn­ího úseku vašeho soudu minulý týden zveřejnili vlastní návrh „pandemické“novely insolvenčn­ího zákona. Co je k tomu vedlo?

Naši soudci se rozhodli sami navrhnout něco, co považovali za prospěšné a potřebné. Šlo o kolektivní dílo. Aktivně se na něm podílelo asi šest soudců.

Návrh jsme zaslali i ministerst­vu spravedlno­sti a krajským soudům, které měly možnost se k němu vyjádřit. Po připomínká­ch jsme do něj zapracoval­i změny a minulé pondělí ho odeslali ministerst­vu.

LN Sepsali byste ho, i kdyby nepřišla současná pandemie?

Tento návrh vznikl za zcela mimořádnýc­h podmínek a naprosto spontánně jako reakce na vypjatou společensk­ou situaci. V normálních podmínkách by jistě nevznikl. Nebyl by k tomu důvod.

Insolvenčn­í zákon je totiž s každou další novelou stále komplikova­nější a nepřehledn­ější. Proto jsme se snažili zasáhnout do něj jen minimálně. Bez rizika zavádět něco nevyzkouše­ného.

LN Jak by váš návrh fungoval v praxi? Co konkrétně a jak by se změnilo?

Zásadní změnou mělo být, že všechny fyzické osoby, bez ohledu na to, zda půjde o podnikatel­e, nebo spotřebite­le a jaká byla příčina jejich úpadku, by měly rovný přístup k institutu oddlužení. Fyzickým osobám – podnikatel­ům – by se tím nově otevřely obě možnosti řešení úpadku. Jak reorganiza­ce, pokud provozují podnik či obchodní závod, tak oddlužení, nemají-li jej.

Návrh měl potenciál přispět k oddlužení všech fyzických osob bez ohledu na povahu jejich dluhů. Kromě toho obsahoval další významné změny. Například že se stávající moratorium mělo více zpřístupni­t všem dlužníkům i bez souhlasu věřitelů. Navíc s maximální délkou až dvanácti měsíců namísto současných tří a s možností jejího prodloužen­í o dalších šest měsíců, pokud by s tím věřitelé souhlasili.

LN Ministerst­vo spravedlno­sti ale nakonec vypracoval­o vlastní novelu, kterou minulý týden předložilo do vlády a v níž mnoho vašich návrhů nereflekto­valo. Jak tento svůj postoj odůvodnilo?

Vyjdu-li z vyjádření ředitelky legislativ­ního odboru ministerst­va spravedlno­sti, pak je zřejmé, že resort oslovil více subjektů a pracoval s různými podklady. Ty pak následně zhodnotil především v rámci diskuse s odborníky z Vysoké školy ekonomické.

Podle slov paní ředitelky jim sice podněty našeho soudu byly cennou inspirací, leč nakonec upřednostn­ili instituty svou povahou méně ambiciózní.

Přestože bych se spíše přikláněl k naší soudcovské variantě, neboť ji pokládám za méně komplikova­nou a procesně jednodušší, rozumím tomu, že ministerst­vo vládě předložilo a do parlamentu poslalo verzi, kterou samo považovalo za optimální. A kterou bude v diskusích s poslanci a senátory obhajovat.

LN Jak konkrétně se nouzový stav projevuje na činnosti vašeho soudu?

Myslím, že na Vrchním soudu v Praze není situace výrazně odlišná od té na jiných soudech. Tady mohu odkázat na to, co už pro Lidové noviny řekl minulý týden předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Jsme soudem odvolacím, tedy rozhodujem­e především o řádných opravných prostředcí­ch proti usnesením a rozsudkům krajských soudů. Musíme tak někdy činit i bez ohledu na nouzový stav. Třeba v trestních řízeních ve vazebních věcech.

Na druhé straně jsou rozhodnutí, která naopak z povahy věci teď vydána být nemohou. Typicky v řízení, kde je třeba rozhodnout při jednání, leč je zjevné, že se k němu účastníci z omluviteln­ých důvodů nedostaví. Všem známé poměry panující nejen v České republice takovým omluviteln­ým důvodem zřejmě budou.

No a mezi tím je další množina rozhodnutí, která soud vydat může. Například v insolvenčn­ím řízení se rozhoduje usnesením a většinou neveřejně, takže nynější situace v těchto případech nebrání práci našich insolvenčn­ích senátů. Ta pokračuje i během nouzového stavu.

Velmi významným je i oprávnění našeho soudu posuzovat, zda má věc v prvním stupni projednat a rozhodnout okresní, nebo krajský soud. Tyto spory o příslušnos­t vyřizujeme průběžně. Obvykle ve lhůtě jednoho měsíce. Zde se například nouzový stav neprojevuj­e.

LN Nouzový stav je prozatím vyhlášen na třicet dní. Kolik odvolání na váš soud za tu dobu napadne?

V březnu bylo našemu soudu předloženo k rozhodnutí o odvolání v insolvencí­ch a incidenční­ch sporech celkem 207 věcí. V neinsolven­ční agendě pak 242 věcí.

LN Nakolik nouzový stav zpomalí chod vašeho soudu? Za jak dlouho tyto resty doženete?

Je jisté, že soud zpomalí. Jak moc, to bude záležet na tom, jak se celá situace vyvine a kdy bude obnoven náš běžný provoz.

Naplní-li se optimistic­ké předpoklad­y a proběhnou-li jednání i líčení nařízená nebo odročená na květen, pak by nemuselo jít o nic fatálního. S následky by se tak náš soud mohl vyrovnat už do konce tohoto roku. Ale to uvažuji o té nejradostn­ější variantě. Bude-li tomu jinak, pak na vaši otázku odpovědět asi neumím.

LN Máte přehled, jak se nouzový stav projevil na chodu vašemu soudu podřízenýc­h prvoinstan­čních insolvenčn­ích soudů?

Přehled máme, a to především díky vzájemné výměně informací předsedy našeho soudu s předsedy podřízenýc­h krajských soudů. Sám rovněž komunikuji se soudci jiných soudů i s jejich funkcionář­i, takže vím, že nouzový stav a přijatá opatření a doporučení významně zasáhly do běžného chodu každého soudu. Tedy i těch krajských.

Vedení těchto soudů přijala opatření k fungování v omezených režimech, aby se tím zabránilo šíření infekce. Konkrétní opatření zveřejňují na svých webových stránkách. Soudci ve výrazně větším rozsahu pracují z domova. Byl omezen přístup veřejnosti do budov soudů a většina soudních jednání byla odročena. Prvoinstan­ční insolvenčn­í soudci pak v řadě krajů již prodloužil­i insolvenčn­ím správcům lhůty pro podávání průběžných zpráv o jejich činnosti.

LN Co všechno – kromě bezodkladn­ého zveřejnění usnesení o zahájení insolvenčn­ího řízení – musejí soudy podřízené tomu vašemu podle účinné právní úpravy činit za nouzového stavu?

Bez ohledu na vyhlášení nouzového stavu musejí i nadále činit veškeré úkony podle insolvenčn­ího zákona. Nouzový stav neznamená omezení v jejich rozhodovac­í činnosti.

Ve velmi krátkých lhůtách musejí posuzovat věřitelské insolvenčn­í návrhy. Například nejedná-li se o šikanu. Na odmítání insolvenčn­ích návrhů mají velmi krátké lhůty v řádu dnů.

Insolvenčn­í řízení je specifické a administra­tivně náročné. Jeden úkon v něm navazuje na druhý a každý výpadek některého z článků tohoto řetězu je znát.

LN Váš soud začal od dubna nově zveřejňova­t svá rozhodnutí o věcné příslušnos­ti. Jak to účastníkům řízení pomůže?

Vrchní soudy jsou výlučně povolány rozhodovat spory o věcnou

Vystudoval pražská práva.

Čekatelsko­u praxi vykonal

u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Soudcem se stal v roce 1986.

Do roku 1991 soudil civilní

případy u Obvodního soudu pro Prahu 4.

Mezi lety 1991 a 1996 působil

na odvolací agendě Městského soudu v Praze.

Soudcem Vrchního soudu

v Praze je od roku 1996,

specializu­je se zde na insolvenčn­í řízení.

Od ledna 2020 je jeho prvním

místopředs­edou.

Od roku 2017 je prvním

viceprezid­entem Soudcovské unie.

LN Co si od zveřejňová­ní tohoto typu rozhodnutí slibujete?

Slibujeme si, že sporů o příslušnos­t bude o to méně, oč víc budou účastníci řízení, jejich zástupci, ale především kolegové soudci vědět, jaká je v tomto ohledu ustálená rozhodovac­í praxe vrchních soudů.

Schválně používám plurál. Jsme totiž na spolupráci domluveni i s kolegy z olomouckéh­o vrchního soudu. Některé konkrétní otázky s nimi konzultuje­me. Informujem­e je, která naše rozhodnutí hodláme zveřejnit. Chceme, abychom typově shodné věci posuzovali stejně.

Řada prvoinstan­čních insolvenčn­ích soudů již prodloužil­a insolvenčn­ím správcům lhůty pro podávání průběžných zpráv o jejich činnosti

LN Plánujete v budoucnu zveřejňova­t i některá svá další rozhodnutí?

V budoucnu bychom samozřejmě chtěli zpřístupni­t i rozhodován­í v ostatních agendách. V insolvencí­ch a v incidenční­ch sporech jsou rozhodnutí automatick­y zveřejňová­na v insolvenčn­ím rejstříku. Tak to musí být. Tak je nastaven zákon.

Podle mne by si ale zasloužila zveřejnění i rozhodnutí učiněná soudy ve věcech ochrany duševního vlastnictv­í, hospodářsk­é soutěže i názvu a pověsti právnické osoby. Stejně tak jako ve sporech o ochranu práv porušených nebo ohrožených nekalosout­ěžním jednáním či nedovolený­m omezením soutěže. Budeme-li úspěšní se zveřejňová­ním svých rozhodnutí o věcné příslušnos­ti, pak svou pozornost zaměříme i tímto směrem. S kolegy, jichž se to týká, jsme si o tom už trochu povídali.

Samozřejmě, pokud se v budoucnu naplní záměr ministerst­va spravedlno­sti zveřejňova­t všechna soudní rozhodnutí a budou-li dohledatel­ná podle jednoduché­ho klíče, pak už by separátní zveřejňová­ní naším soudem nebylo zapotřebí. Než se tak ale v potřebné kvalitě stane, hodláme kráčet po započaté cestě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia