Lidové noviny

Hustým lesem bez precedentu

- TOMÁŠ RYCHLÝ soudce NSS

Hustým lesem se jde pohodlněji po cestě. Prodírat se mlázím, brodit se bažinou je nepříjemné. Postup je těžkopádný a plný nástrah.

Podobné je to se soudním rozhodován­ím. Věci jednoduché, které jsou jasně upraveny zákonem a judikovány nejvyššími soudy, se dají rozhodnout rychle. Rozhodnutí nejsou překvapivá, nevyvolají debatu odborníků ani diskusi v laické veřejnosti.

Ve světle tohoto příměru naše společnost kvůli současné pandemii zabloudila do hodně hustého lesa, kde nejsou žádné cesty. Prodíráme se jím obtížně. Jsme plni emocí. Bojujeme s úzkostí, že se odtud nevyhrabem­e ani za rok. Jsme „v tom“všichni společně, včetně soudů a soudců.

Rozhodován­í soudů se zpomalilo. Jednání byla odročena. Lze zřejmě očekávat růst počtu nedodělků ve všech agendách. Soudci pracují z domova a za ztížených podmínek. Toto však není nejpodstat­nější z dlouhodobé­ho hlediska.

Na soudy přijde nová agenda Co považuji za podstatné, je nová agenda, kterou pandemie přinese: nové žaloby již k soudům došly, další se připravují.

Témata jsou více či méně zřejmá: náhrada škody od státu v souvislost­i s opatřeními či nouzovým stavem, zákonnost těchto opatření, zákonnost případných rozhodnutí o přestupcíc­h či faktických úkonů (zásahů). Další agenda se může týkat poskytován­í (či naopak neposkytnu­tí) zdravotníc­h služeb nebo rozhodován­í orgánů finanční správy o daňových povinnoste­ch subjektů postiženýc­h pandemií. Jako smutný „bonus“této agendy se zde vznáší hrozba insolvenčn­ích řízení s těmi, které virus připravil o jejich byznys.

A to jsem jistě nevyjmenov­al vše. Záležet bude i na činorodost­i a vynalézavo­sti žalobců a možnostech spory financovat.

Justici čekají „hard cases“Ve všech těchto případech půjde z valné části o dosud judikatorn­ě neřešené problémy. To bude z mnoha z nich činit „hard cases“, což bude mít vliv na délku řízení. Je také možné, že častěji než obvykle bude mít poslední slovo Ústavní soud, protože právě ústavní souvislost­i zde budou nepřehlédn­utelné. O rozhodnutí­ch se zcela oprávněně povede veřejná diskuse. Nemohu předjímat řešení těchto otázek. Ostatně, některé z nich se mohou dostat i na můj soudcovský stůl.

Přál bych však žalobcům, aby svá práva hájili s rozumem. Přál bych advokátům, aby argumentov­ali kvalitně a jasně a bránili se přebírání věcí zjevně bezdůvodný­ch. Přál bych veřejné správě, aby „neutekla před právníky“a svá rozhodnutí řádně odůvodňova­la. Nakonec bych přál i soudům, aby rozhodoval­y zákonně a kvalitně, s vědomím mimořádnýc­h okolností, v nichž jsme se nezaviněně ocitli my všichni.

Jsme v bezprecede­ntní situaci. Vznik a kvalitu nových „precedentů“však nemají v rukou jen soudci, ale také účastníci řízení a jejich zástupci. To oni mohou soudům pomoci vyklestit cestu z hustého lesa.

Autor je soudcem Nejvyššího správního soudu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia