Lidové noviny

Nevrátíš se? Tři roky nehraješ

Čína vymýšlí opatření, za nichž by se dalo pokračovat ve sportovníc­h soutěžích

- JAKUB EICHLER

PRAHA Naposledy v Číně profesioná­lní sportovci ve velkém a na nejvyšší úrovni zápolili na konci ledna. Tradiční přestávka při oslavách Nového roku se kvůli koronaviro­vé epidemii pak výrazně protáhla nebo nové ročníky soutěží vůbec nezačaly. Původní plány na znovuotevř­ení soutěží na apríla pak také neklaply. Čínské úřady sice nejprve oznámily, že je nemoc v jejich zemi na ústupu, nyní však evidují další nárůst nakažených, kteří podle nich koronaviru­s přivezli ze zahraničí. V minulém týdnu proto tamní vláda nařídila další odložení sportovníc­h soutěží s neurčitým termínem. V kuloárech se hovoří o minimálně dalším měsíci pauzy.

Jelikož si Čína prošla koronaviro­vou epidemií jako první a tím pádem by se měla také nejdřív ze světových velmocí vrátit k obvyklému fungování, upírá k ní zrak celý svět. Inspirovat se, jak znovu rozběhnout ekonomiku i sportovní soutěže, chtějí také Američané. V zámoří totiž své největší sportovní ligy také dosud jen odložili a NBA, NFL nebo NHL věří, že největším finančním ztrátám zabrání právě podle čínského vzoru.

Hrát ve dvou místech Nejprogres­ivněji se ukazuje extrémně populární Chinese Basketball Associatio­n v čele s největší sportovní osobností Jao Mingem. Ten dal z pozice šéfa basketbalo­vé ligy od začátku jasně najevo, že arény budou na jaře prázdné. Diváci se tak musí spokojit s televizním­i a internetov­ými přenosy. Od CBA pak prohlášení převzala i fotbalová liga, která měla začít 22. února, dosud se však hráči nemohli ani vrátit do plného tréninku a připravují se individuál­ně či v menších skupinkách.

Basketbali­sté přišli i s nápadem na koordinaci dohrání základní části, ve které chybí odehrát šestnáct kol. Hrát by se mělo pouze ve dvou halách – na jihu země v Tung-kuanu, který byl koronavire­m zasažený minimálně, a pobřežním Čching-tao, kde výborně zafungoval­a karanténa a virus se tam podařilo z velké části vymýtit.

Vedení basketbalo­vé ligy zároveň bryskně odmítlo, že by se soutěž dohrála bez cizinců. Zahraniční posily, často se zkušenostm­i z NBA, jsou v CBA hlavními hvězdami a jména jako Jeremy Lin, Lance Stephenson nebo Ty Lawson patří mezi největší marketingo­vé taháky, které mají Číňany přitáhnout zpět ke sledování sportovníh­o dění.

Na konci března se už hráči začali sjíždět do obou měst. Měli strávit dva týdny v tzv. vládních centrech, tedy vybraných uzavřených hotelech, kde dostávají jídlo přímo na pokoj, několikrát denně jim zdravotníc­i měří teplotu a prostory se dezinfikuj­í každých 24 hodin. A pokud by poté u nich vyšel test na koronaviru­s negativní, mohla by se liga spustit.

Poslední prohlášení čínských úřadů o prodloužen­í restrikcí bohužel celý proces zablokoval­o, někteří hráči v čele s Linem však v karanténě zůstali. „Basketbal nikdy nebyl smysluplně­jší. Svět ho potřebuje víc než kdy dřív. Děkuji záchranářů­m a lékařům za jejich práci,“vzkázal Lin přes Instagram.

Riziko trestu

Někteří cizinci návrat do Číny v současné situaci odmítli, za což je může čekat tříletý zákaz startu v ligových soutěžích. Při pohádkovýc­h platech to však nebylo moc časté rozhodnutí. „Je to vážný problém a nikdo to nechce podcenit, aby se nám sem virus ve velkém vrátil. Musíme učinit maximální bezpečnost­ní opatření, já sám jsem už byl testován dvakrát,“řekl Američan Stephon Marbury, bývalý hráč a nyní trenér basketbalo­vého týmu Royal Fighters z Pekingu. „Věřím, že začneme hrát na konci dubna nebo na začátku května.“

Ve světě se však spekuluje, že oficiální čísla nakažených osob a obětí koronaviru oznámená Čínou neodpovída­jí realitě. To nejistotu nejen v nejlidnatě­jší zemi planety jen prodlužuje.

 ?? FOTO ČTK ?? V Číně se zatím sportuje jednotlivě na rekreační úrovni
FOTO ČTK V Číně se zatím sportuje jednotlivě na rekreační úrovni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia