Lidové noviny

Stav nouze do konce dubna

Sněmovna umožnila vládě, aby dalších 23 dní regulovala zemi v mimořádném režimu. Chce ale slyšet strategii postupu

- KATEŘINA SURMANOVÁ MARTIN SHABU Jan Hamáček, šéf Ústředního krizového štábu pro LN SLOUPEK LN

PRAHA Neříká se nadarmo, že nouze spojuje. Na prodloužen­í mimořádnéh­o koronaviro­vého stavu do konce dubna se včera shodlo 90 ze 101 přítomných poslanců. Šlo o kompromis, vláda usilovala, aby to bylo o měsíc čili do 11. května. Jelikož teď už má díl zodpovědno­sti za nouzový stav i sněmovna, prosadila si opozice kratší termín, aby mohla znovu zhodnotit, jestli je další vybočení z normálu pořád namístě.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) má za to, že měsíční nouze by byla případnějš­í; obává se, aby relativně slušné křivky nákazy nevedly k přílišnému optimismu a předčasném­u rozvolnění pravidel. Pak by se virus mohl vrátit s novou silou. Obává se, aby chybný krok nezhatil dosavadní úsilí.

„Jsem skeptický k tomu, abychom teď vyhlásili, že jsme vyhráli, a opatření začali radikálně uvolňovat. I ze zkušeností ve světě se ukazuje, že nad covid-19 zdaleka vyhráno nemáme. Virus je velmi zákeřný. Dokáže kdykoli znovu zaútočit. Jeho vlastnost je, že snadno vyklouzne z kontroly,“řekl LN Hamáček.

Poslanci, zvláště opoziční, jsou přichystan­í promptně uspořádat

„Jsem skeptický k tomu, abychom teď vyhlásili, že jsme vyhráli, a opatření začali radikálně uvolňovat. I ze zkušeností ve světě se ukazuje, že nad covid-19 zdaleka vyhráno nemáme. Virus je velmi zákeřný.“ další schůzi, když bude potřeba nouzi prodloužit, ale příště už budou chtít slyšet plán. Co a kdy se začne vracet do běžného stavu, jak přesně to závisí na epidemiolo­gických datech, jak bude při delší odstávce republiky vyhlížet následná ekonomická terapie. „Velmi podporuji, abychom plánovali znovunasta­rtování naší země, ale chci u toho slyšet kritéria, například i plán testování,“uvedl předseda nejsilnějš­í opoziční strany Petr Fiala z ODS.

Podobně se vyjádřil i Vojtěch Filip za komunisty, kteří byli iniciátore­m toho, že se nynější nouze zkrátila na duben.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) přislíbil, že takový epidemiolo­gicko-ekonomický jízdní řád zveřejní po Velikonocí­ch; bude mít nespíš podobu scénářů pro různé varianty vývoje. S vysokoobrá­tkovým testováním vláda počítá, prozatím je potíž, že testovací sady používá a nakupuje celá západní polokoule ve velkém, pročež drhnou dodávky samotných sad, ale i činidel.

Prodloužen­í nouzového stavu neznamená automatick­é prodlužová­ní všech vyhlášenýc­h opatření a omezení. O tom, kdy a zda povolit, či přitvrdit, rozhoduje vláda.

ROZHOVOR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia