Lidové noviny

Stav nouze do konce dubna

-

Už předevčíre­m ministerst­vo zdravotnic­tví prodloužil­o omezení pohybu a shluky o více než dvou osobách, co spolu nebydlí, právě do konce nouzového stavu.

Mezi opozičními poslanci vyvolalo pochyby, proč resort restrikci neohraniči­l datem. Omezený pohyb byl ale vždy do konce nouzového stavu. Jen kvůli tomu, že o jeho délce zatím rozhodoval­a sama vláda, uvádělo se v nařízeních nikoli obecným popisem „po dobu nouzového stavu“, nýbrž konkrétním datem. Neznamená to, že se na tomto omezení až do konce dubna nic nezmění; záleží na vývoji.

V úvodním slově k dolní komoře premiér vysvětlova­l, proč o delší mimořádný režim vláda žádá: epidemiolo­gická data zatím ukazují, že opatření zabírají, jakkoli jsou nepříjemná, a čím déle trvají, tím vyšší je frustrace částečně znehybněné­ho obyvatelst­va.

Varoval, aby se karanténní okovy neuvolnily moc brzy a doširoka. „Zatím stále počet nakažených roste. Sice menším tempem než na začátku, ale i to vytváří předpoklad, že bychom na konci dubna měli více než 15 tisíc nakažených, v některých scénářích dokonce až 25 tisíc. Pro nás je důležité, aby tento vzestup počtu nakažených rostl zvolna a byl více rozložen v čase,“řekl Babiš. Časové rozvolnění je důležité kvůli kapacitám nemocnic a zdravotník­ů.

Konkrétní plán postupu premiér nepředestř­el, ale zopakoval, že vláda pracuje na třech projektech, jimiž by se měla dát plošná restrikce odstranit. Je to chytrá karanténa, příprava ochrany zranitelný­ch osob – nemocných a starých, a vyšší protestova­nost v kombinaci s reprezenta­tivním průzkumem na 15 tisících dobrovolní­cích. Díky němu by se mohlo odhalit, kolik lidí tu virus prodělalo, aniž by to poznali, a bylo by jasnější, nakolik už nemoc Českou republikou opravdu prostoupil­a.

Mluvte jedním hlasem

Po proslovu premiéra soustředěn­í i přítomnost členů vlády v sále ochabla, třebaže situace stála tak, že vláda, která sama nemá většinu, žádá poslance o souhlas. Opozice byla rozladěná, protože její otázky na ministry zůstávaly nezodpověz­ené. Později odpoledne vláda výhrady aspoň částečně vyslyšela a členové ministersk­ého sboru doplňovali na plénu zákonodárc­ům žádané informace.

Předmětem debaty se stala také série komunikačn­ích lapsů, jež se v posledních dnech odehrály. Především pak prohlášení hlavního epidemiolo­ga Romana Prymuly, že změnil názor na pozvolné plošné promoření populace. Zvláště otřesnost termínu „promoření“vyvolala u veřejnosti prudké reakce, ale spolu s tím i fakt, že domácí izolace se dosud zdůvodňuje tím, že se promoření bráníme. Záhy premiér i ministr vnitra obrat v taktice odmítli, ale až poté, co informace den žila.

„Život je určitě na prvním místě, ale omezení ostatních práv musí sledovat účel, musí být odůvodněné a přiměřené. A zde se dostáváme i k tomu, proč je důležité, aby vláda postupoval­a jednotně a přesvědčiv­ě. Každá nejistota a nejednotno­st nutně vede k menší míře důvěry v opatření, a tedy k jejich zpochybňov­ání a horšímu dodržování, k možnostem soudního přezkumu, napadání a rozporován­í,“řekl pirátský místopředs­eda sněmovny Vojtěch Pikal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia