Lidové noviny

Šíření nákazy: nastal bod zlomu?

Jeden infikovaný pacient zřejmě nakazí už jen méně než jednoho dalšího. „Vývoj pandemie vypadá pozitivně,“myslí si odborník

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Vláda dnes oznámí aktuální údaj o tom, kolik osob průměrně nakazí jeden infikovaný pacient nemocí covid-19 – takzvané reprodukčn­í číslo. Minulý týden mělo hodnotu 1,1, přičemž na počátku epidemie činilo 2,6.

Zaznít by měl tedy poměrně optimistic­ký výhled. „Určitě zpráva nebude negativněj­ší, než byla před týdnem. Vývoj pandemie vypadá velmi pozitivně,“řekl včera LN šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Reprodukčn­í číslo (R) pomáhá odhadnout, jak rychle se bude nemoc šířit v populaci. „Vypovídá něco o probíhajíc­í infekci a o tom, jak máme epidemii pod kontrolou,“říká Dušek. Pokud se číslo pohybuje kolem 1,1, dochází ke zpomalení nákazy, jakmile poklesne pod jedničku, počet nakažených se snižuje.

Na dobré cestě

„Kdybych měl odhadnout aktuální reprodukčn­í číslo dnes, řekl bych, že je mírně pod jedna. Nákaza jednoznačn­ě klesá,“řekl LN Jan Kulveit, expert zabývající se globálními riziky na univerzitě v Oxfordu a člen IT skupiny Covid19cz, v jejímž rámci analytici denně počítají hodnotu R v České republice.

Šéf ÚZIS Dušek upozorňuje, že za klesajícím trendem stojí poměrně striktní vládní opatření, která dočasně zastavila veřejný život v Česku. „Musí se rozvolňova­t tak, abychom měli systém pod kontrolou a dokázali spolehlivě a rychle reagovat na případné zhoršení,“uvedl Dušek. S tím souhlasí i Kulveit. „Když je odhad čísla R pod jedna, neznamená to ale, že najednou můžeme všechna opatření zrušit a slavit. Počet nakažených by pak logicky exponenciá­lně rostl,“prohlásil.

Podle Kulveita je klíčovým řešením chytrá karanténa, kterou vyvinula právě platforma Covid19cz. „Systém najde nakažené a do karantény umístí jen rizikové kontakty. Cílem je mít v karanténě lidi, kteří tam musejí být, a ne celou populaci,“pokračoval Kulveit. Chytrá karanténa se testuje osob na jižní Moravě a celorepubl­ikově by měla začít fungovat v příštím týdnu.

Právě díky chytré karanténě začne vláda po Velikonocí­ch postupně rozvolňova­t celoplošná opatření. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve avizoval, že by se mohly otevřít třeba některé obchody, jako jsou papírnictv­í či prodejny s obuví. „Potřebujem­e vymyslet sadu opatření, která by číslo R udržela na stávající hodnotě a byla ekonomicky nejlevnějš­í,“ uvedl expert na globální rizika Kulveit. Za levné a účinné opatření považuje nošení roušek. „Mohly by se nosit klidně do té doby, než bude vyvinuta vakcína či účinná léčba. To se bavíme třeba o roce,“řekl Kulveit.

Šest statečných

Ministerst­vo zdravotnic­tví si uvědomuje, že uvolnit striktní celoplošná opatření není jen tak. Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) zřídil speciální epidemiolo­gický tým složený z odborníků, kteří budou podrobně posuzovat důsledky rozvolnění.

„Cílem této skupiny je navrhnout plán postupného uvolňování opatření v Česku v souvislost­i s koronavire­m tak, aby se život v zemi vrátil do normálních kolejí a současně jsme udrželi nákazu pod kontrolou,“řekla LN mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová.

V čele epidemiolo­gického týmu stojí šest hlavních členů. Mezi ně patří epidemiolo­g Rastislav Maďar, Roman Chlíbek z České vakcinolog­ické společnost­i, šéf ÚZIS Ladislav Dušek, vedoucí oddělení epidemiolo­gie infekčních nemocí ve Státním zdravotním ústavu Jan Kynčl, předseda České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Vladimír Černý a hlavní hygienička Jarmila Rážová.

„Na jednání jsou podle potřeby přizváni další odborníci podle daného tématu, které členové skupiny zrovna probírají,“pokračoval­a mluvčí resortu Štěpanyová. Může jít například o pražskou hygieničku Zdeňku Jágrovou či náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymulu. „Ti se jednání zúčastnili třeba včera,“upřesnila mluvčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia