Lidové noviny

Johnson skončil na JIP

-

Ještě během pondělního večera reagovala na náhlé zhoršení zdravotníh­o stavu britského premiéra řada světových státníků zasláním přání brzkého uzdravení. Vedle prezidentů USA a Francie, Donalda Trumpa a Emmanuela Macrona, se připojil i český prezident Miloš Zeman.

Svou účast na premiérově zdravotním stavu vyjádřili i britští politici, s nimiž se Johnson zpravidla běžně neshodoval. To platí například pro předsedkyn­i skotské regionální vlády a šéfku skotských nacionalis­tů Nicolu Sturgeonov­ou. Jako jeden z prvních reagoval i čerstvě zvolený lídr opozičních labouristů Keir Starmer, jenž svá přání vztáhl na celou Johnsonovu rodinu. Premiérova snoubenka Carrie Symondsová, která čeká v létě narození prvního společného potomka, je totiž rovněž nakažená nemocí covid-19. U ní byl ovšem průběh onemocnění mírnější a po týdnu již vykazovala minimum symptomů.

Boris Johnson nebyl prvním světovým politikem, který se musel kvůli koronaviro­vé nákaze odebrat do domácí karantény a péče. Na rozdíl od většiny ostatních ovšem britský premiér podle všeho neodpočíva­l a vůbec se nešetřil. Měl prakticky běžný pracovní rytmus, prostředni­ctvím videa vedl jednání kabinetu, případně promlouval k veřejnosti. Několik hodin předtím, než byl v pondělí převezen do nemocnice, Johnson napsal na Twitteru, že je v „dobrém rozpoložen­í“a je v pravidelné­m kontaktu se svým týmem. Společně s ním prý pracuje na tom, aby byla koronaviro­vá nákaza poražena a všichni občané před jejími projevy ochráněni.

Premiér v bezpečných rukách Šéfa diplomacie Raaba měl Johnson pověřit řízením kabinetu těsně před nástupem na jednotku intenzivní péče. Ministr zahraničí později v pondělí večer předstoupi­l před veřejnost s prohlášení­m, že vláda bude i nadále plnit své povinnosti a premiér je prý „v bezpečných rukách“.

Prakticky ve stejný den jako Johnson oznámil onemocnění novým koronavire­m i ministr zdravotnic­tví Matt Hancock. U něj se ovšem nemoc covid-19 projevila zřejmě ve slabší formě, neboť po týdnu již byl prakticky zdravý.

Právě Hancock spolu s premiérem Johnsonem dlouho podporoval­i názor vládních vědeckých poradců, že nejlepší cestou, jak čelit nákaze, je dovolit postupné promoření většiny veřejnosti s cílem vytvořit kolektivní imunitu. Předpoklad­em pro to ale byla důsledná izolace občanů z nejrizikov­ějších skupin obyvatelst­va, například seniorů, a to i po dobu několika týdnů.

Když ovšem začaly i ve Spojeném království počty infikovaný­ch a obětí nemoci dramaticky narůstat, změnila Johnsonova vláda strategii. I ona pak začala veřejnost vyzývat k minimaliza­ci sociálních kontaktů, dodržování zásad hygieny a adekvátníh­o odstupu vůči ostatním.

Ve Spojeném království zemřelo za poslední den v nemocnicíc­h na covid-19 786 lidí, čímž celkový počet obětí překročil hranici šesti tisíc lidí. Úřady celkem registrují přes 55 tisíc infikovaný­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia