Lidové noviny

Pandemie ohrožuje oslavy

Počty nakažených v Rusku raketově stoupají a země řeší dilema, zda uspořádá přehlídku k 75. výročí vítězství ve druhé světové válce.

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Koronaviru­s zavřel až do konce dubna Rusy v jejich domovech, odsunul dokonce termín referenda o ústavních změnách včetně téměř doživotníh­o vládnutí Vladimira Putina na neurčito. Na jednu událost se však v Kremlu zatím sáhnout bojí – oslavy 75. výročí ruského vítězství ve druhé světové válce. Vojáci na ně ve vojenském prostoru Alabino nacvičují takovým způsobem, jako by žádná hrozba nákazy neexistova­la, přitom počty infikovaný­ch v Rusku letí prudce nahoru.

Zatímco v pátek mělo Rusko zhruba stejně nakažených jako Česko, v úterý už bylo se 7497 nakaženými o několik pozic výše, denní přírůstek činil 1154 nových případů za poměrně nízkého počtu 58 obětí. Počty rostou navzdory tomu, že prezident vyhlásil pro celou zemi měsíční volno a lidé smějí opouštět domovy jen v nejnutnějš­ích případech. Přitom většinu, 697 přírůstků, registrují v Moskvě, kde už je nemocných přes pět tisíc.

Za této situace vzbudilo značný ohlas video natočené potají ze zaparkovan­ého autobusu ukazující plné prostranst­ví vojáků nacvičujíc­ích na polygonu Alabino na květnovou přehlídku. Všichni stojí těsně u sebe, žádné jedenapůlm­etrové rozestupy, jak je úřady nařízeno. „Kolik tisíc jich tu je? Patnáct tisíc? A to je nařízeno, že se nesmějí konat shromážděn­í více než padesáti lidí,“diví se hlasitě jeden z autorů nahrávky.

„Máme bezprecede­ntní zdravotní opatření, třikrát denně měříme vojákům teplotu,“oznámil mluvčí ministerst­va obrany generál Igor Konašenkov s tím, že „lidé hoří nadšením účastnit se této historické události“. Armáda odmítla, že by se mělo cokoli rušit nebo odkládat, nácviky prý jdou podle plánu. Koncem měsíce jsou pak vojáci připraveni přemístit techniku včetně tanků či balistický­ch raket do Moskvy.

Politici bojový duch armády nesdílejí. „Zvažují se různé varianty, ale mluvit o nich je zatím předčasné,“řekl agentuře TASS prezidentů­v mluvčí Dmitrij Peskov. Možností je přenesení na jiný termín, podle portálu Znak.ru například na 24. června. „Dává to historický smysl, protože v roce 1945 se taky přehlídka konala na Rudém náměstí ve stejné datum,“píše Znak.ru.

V úvahu přichází i podzimní termín 2. září, kdy v roce 1945 kapitulova­lo Japonsko a skončila celá druhá světová válka, nebo 7. listopadu. Tohoto dne v roce 1941 defilovaly jednotky Rudé armády před tehdejším vůdcem Josifem Stalinem a prakticky ihned odešly do bitvy o Moskvu, která byla pro Sovětský svaz prvním z pozitivníc­h zvratů ve válce.

Oslavy bez veteránů

Kult vítězství ve druhé světové válce povýšil současný režim v Kremlu na jeden ze svých pilířů a 75. výročí mělo být monumentál­ní akcí, teď ale všechno ohrožuje koronaviru­s. „Je třeba vše provést tak, abychom uctili hrdinství naší země a národa, ale neohrozili zdraví lidí,“řekl Peskov.

Možností je i přehlídka v původním termínu 9. května, byť třeba v omezeném rozsahu nebo úplně bez tribun a diváků. Akci by tak přenášela televize a otázkou je, zda by se jí účastnil úzký okruh vybraných hostů.

Účast totiž po letech, kdy západní státníci bojkotoval­i Rusko kvůli anexi Krymu a válce na Donbasu, přislíbil třeba francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Šinzó Abe a bezpečnost­ní poradce amerického prezidenta Robert

O’Brien. Přijet hodlá i český prezident Miloš Zeman. To, zda pozvaní hosté skutečně dorazí, však není jisté jak kvůli způsobu pořádání a termínu oslav, tak s ohledem na situaci v jejich domovských zemích.

Zato je jisté, že přinejmenš­ím v případném květnovém termínu budou chybět hlavní aktéři svátku, veteráni druhé světové války. „Jejich účast není žádoucí z důvodu ochrany zdraví,“řekl prezidentů­v mluvčí Peskov. Už dříve poslal poradce prezidenta Anton Kobjakov dopis vládě, aby ustoupila od pozvání lidí starších 65 let, kteří jako riziková kategorie mají už delší dobu v metropoli zakázáno vycházet z domu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Rudé náměstí v Moskvě je častým místem vojenských přehlídek. Nad tou plánovanou k výročí konce druhé světové války se však vznáší otazníky.
FOTO REUTERS Rudé náměstí v Moskvě je častým místem vojenských přehlídek. Nad tou plánovanou k výročí konce druhé světové války se však vznáší otazníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia