Lidové noviny

KRÁTCE ZE ZAHRANIČÍ

-

Izraelská farmaceuti­cká firma RedHill Biopharma podala poprvé svůj lék Opaganib pacientovi s koronavire­m v Izraeli a získala povolení pro experiment­ální použití u několika pacientů v Itálii. Firma přípravek vyvíjí hlavně pro léčbu rakoviny, ale opaganib působí také proti virům, takže by mohl pomoci při léčbě pacientů s nemocí covid-19, způsobovan­ou koronavire­m. Opaganib byl už testován, ale není zatím schválen k všeobecném­u používání.

Norská vláda včera rozhodla, že po Velikonocí­ch uvolní některá opatření přijatá kvůli pandemii nemoci covid-19, a koncem dubna tak například začne postupně otevírat školky a školy. Podle premiérky Erny Solbergové se podařilo šíření koronaviru dostat pod kontrolu, občané nicméně musí i nadále co nejpřísněj­i dodržovat hygienická pravidla a pracovat pokud možno z domova. „Společně se nám podařilo virus dostat pod kontrolu, proto můžeme společnost po malých krůčcích začít otevírat,“prohlásila včera Solbergová.

Ministr zdravotnic­tví Bent Höie upřesnil, že od 20. dubna bude povolen pobyt na chalupách a ve víkendovýc­h domech. Od stejného data se začnou postupně otevírat školky a koncem dubna pak i třídy na prvním stupni základních škol.

Tisíce Číňanů včera začaly urychleně opouštět Wu-chan poté, co úřady po více než dvou měsících ve středu po půlnoci místního času uvolnily zákaz vycestovat z města, kde se koronaviru­s, jenž způsobil globální pandemii, poprvé objevil. Mnozí cestující město opouštěli v ochranných oblecích a na nádraží čekali na první noční vlak z Wu-chanu. V rozhovorec­h s médii neskrývali radost a úlevu. Čínská vláda odhaduje, že Wu-chan, kde byla karanténa zavedena 23. ledna, v průběhu dalších dní vlakem opustí asi 55 000 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia