Lidové noviny

Podivné Velikonoce

Slovensko v boji s virem zkouší všechno možné

- Marek Hudema

Slovenský premiér před pár dny mluvil o „vypnutí“Slovenska a na Velikonoce k tomu téměř dojde. Na Slovensku bude platit omezení pohybu a zákaz shromažďov­ání, aby se zamezilo šíření koronaviru. Ale proč, když se Slovensko a jeho premiér Igor Matovič holedbají tím, jak jeho země infekci zvládla?

Velikonoce jsou na Slovensku spojeny silně jak s návštěvou příbuzných, tak s lidovými zvyky a popíjením alkoholu. Právě o svátcích by lidé posílení alkoholem mohli přestat dodržovat jak odstup mezi sebou, tak hygienické zásady a vir by se mohl rychle šířit. Slovenské zdravotnic­tví by pak nezvládlo nápor nemocných a rychle by přibylo mrtvých. Vláda se toho scénáře obává, a tak hrozí drakonický­mi pokutami za porušení zákazu vycházet ven mimo nezbytné cesty a povolala na pomoc dokonce i armádu. Otázkou ale je, zda tato přísná opatření po Velikonocí­ch skončí. Zatím se zdá, že ano. Premiérův nápad na dlouhodobé „vypnutí“Slovenska, tedy tvrdou třítýdenní karanténu včetně totálního zákazu vycházení (lidé by se potravinam­i zásobili předem) a zavření všech firem, zabili svými posudky odborníci. „Vypnutí“by nepomohlo a ukáže to zřejmě i zkušenost z Velikonoc. Ale je možné, že Matovič vymyslí něco jiného. Neustále totiž kritizuje opatření předchozí vlády a snaží se zavádět vlastní.

Přitom se jeho vláda chlubí, že Slovensko jako jedna z mála zemí zápas s koronavire­m zvládá, a dokazuje to tím, že země má doslova jen pár obětí epidemie. Pokud je to pravda, je to hlavně zásluha minulé vlády. Jenže slovenští statistici vykazují mrtvé nakažené koronavire­m spíše jako ty, kteří umřeli na jinou chorobu, a na Slovensku se zatím na nemoc ve srovnání třeba s Českem i při přepočtu na stejný počet obyvatel moc netestuje. Uvidíme, co se stane za nějaký čas, až se počet testů zvýší. Řeči o příkladném zvládání epidemie jsou zatím jen takovým folklorem, kterému odolá málokterý politik, a ani u nás to donedávna nebylo jiné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia