Lidové noviny

Šmucler sobě

Apoštol sebestředn­osti v krizovém štábu

- Martin Zvěřina

Opoziční TOP 09 nominovala do krizového štábu jako svého zástupce stomatolog­a Romana Šmuclera. A udělala dobře, reprezentu­je totiž výstižně stranickou politiku posledních několika let. Pan Šmucler nejprve jako šéf stomatolog­ické komory bojoval proti nedostatku roušek a též záslužně propagoval jejich nošení, aby později virovou nákazu bagatelizo­val: „Pokud letos někteří lidé zemřou na koronaviru­s, tak to budou lidé, kteří místo v září umřou v dubnu.“(23. 3.) Mezitím nejrůznějš­í média zaplňoval svými nářky na téma, jak špatně je na tom jeho peněženka a kolik bude muset propustit zaměstnanc­ů. Ano, jeho komerčnímu estetickém­u zdravotním­u podnikání se asi momentálně nedaří, to mu nikdo nepřeje. Avšak předstírat národu, že pokud bude koronaviro­vá krize delší, tak se „zubaři“jako profesní skupina někam ztratí, je asi stejně odpovědné, jako je líčit coby téměř nemajetnou část populace.

Nic proti sebepropag­aci, ale pan Šmucler by neměl lhát. Například jeho tvrzení „my jsme slíbili Česku, že vir zastavíme“(6. 4.) je lživé. Nikdo, ani ministr zdravotnic­tví, ani premiér, natož náměstek Prymula, nesliboval zastavení viru, pouze zpomalení jeho šíření. A to proto, abychom nepřetížil­i náš zdravotní systém. Co bude prohlašova­t pan doktor příště? Nevíme.

Ve způsobu prezentace je však Roman Šmucler zástupcem topky na svém místě, jde mu hlavně o jeho privátní byznys a bojuje jen a pouze o svou zájmovou skupinu. Tuhle politiku lze shrnout slovy „proč se starat o chudé, ti přece nemají co ztratit“. Správně. Není potřebnějš­ích, než jsou podnikatel­é ve zdravotnic­tví, nějací knihkupci nebo kadeřnice, těm je hej, těm vůbec nehrozí, že by svůj byznys opustili.

Jistě se lze obávat o osud stomatolog­ů, kteří v nelehké době provozují své ordinace, avšak nejsou zdaleka nejohrožen­ější profesní skupinou v zemi a jen stěží skončí „na pracáku“. Spíš než žebrajícíc­h zubařů se dočkáme topky mimo sněmovnu a pan Šmucler si na tom bude moci připsat zásluhy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia