Lidové noviny

Stokrát nic promořilo Čecha

- PETR ZÍDEK redaktor LN

Jsme zajatci slov, která používáme. To, jak nějaké události říkáme, určuje do velké míry, jak o ní budeme uvažovat. Nevhodné pojmenován­í, které se rozšíří jako mem, dokáže napáchat obrovské škody. V souvislost­i se současnou krizí tu máme hned dva případy výrazů, které zavádějí naši mysl na scestí.

Když začalo kolabovat italské zdravotnic­tví a exponenciá­lně růst počet nakažených a mrtvých, objevily se v novinách – nejen českých – titulky ve stylu „Tohle je válka“. Problém je, že tohle není válka, tohle je epidemie. Politikům a titulkářům se z nějakého důvodu slova epidemie či pandemie zdají málo úderná, a proto přišli s falešnou metaforou války. Do války mobilizuje­me a nepřítel má lidskou podobu. Epidemie je přírodní katastrofa, kterou se snažíme potlačit naopak tím, že demobilizu­jeme. Co je pro válku účelné jednání – kolektivně čelit nepříteli –, to se pro epidemii vůbec nehodí. Tu porážíme tím, že se odpojíme od kolektivu a stáhneme se do svého soukromého prostoru.

Metafora „války“není příliš vhodná ani pro zdravotník­y, kteří s epidemií skutečně „bojují“. Jde ale o stejný boj, který vedou třeba hasiči s ohněm nebo záplavou, tedy boj s přírodním živlem. Válku mohou vést pouze lidé proti lidem.

Velmi nešťastné je také slovo „promořit“, používané pro získání kolektivní imunity. Jde zřejmě o lékařský slangový výraz, který má původ ve slově „mořit“ve významu napouštět něco nějakou látkou. Každému ale asociuje homonymum „mořit“, znamenajíc­í trápit, týrat, hubit, sužovat, trýznit či mučit. Toto slovo je příbuzné se slovy „mřít“a „mor“, a přímo tedy odkazuje ke smrti.

Není divu, že když začal stratég českého potlačován­í epidemie Roman Prymula mluvit o nutném promoření populace, vypukla zejména mezi ohroženými skupinami osob panika. Souvislost s trýzněním a smrtí tu nejde vyloučit. Imunologov­é by měli pro získání kolektivní imunity rychle najít nějaký vhodnější výraz a také lidem sdělit, jak v praxi dokážou zajistit, aby se nakazila jen ta část populace, která virus bez problémů zvládne.

Imunologov­é by měli pro získání kolektivní imunity rychle najít nějaký vhodnější výraz a také lidem sdělit, jak v praxi dokážou zajistit, aby se nakazila jen ta část populace, která virus bez problémů zvládne

Staré přísloví říká, že stokrát nic umořilo osla, případně vola. Má asi takový smysl, že i velké a silné zvíře zdechne, pokud je trápeno velkým množstvím malých příkoří. To je nepochybně i situace mnoha dnešních lidí, kteří jsou permanentn­ě bombardová­ni nekonečnou řadou špatných zpráv, které zvyšují jejich stres až do život ohrožující míry.

Přísloví bychom ale také mohli aktualizov­at do podoby stokrát nic promořilo populaci. Pokud se u sta procent nakažených žádné vážné příznaky neprojeví, budeme mít vyhráno. Národ bude promořen, ale doufejme, že zároveň ne umořen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia