Lidové noviny

Fake news v režii českého Piráta

-

Zdá se, že obrázek České republiky coby troublemak­era v Unii zřejmě ještě zcela nevybledl. Je to o to větší škoda, že tentokrát jsou v tom Češi naprosto nevinně. Za všechno totiž může jedna fake news neboli falešná zpráva, která se objevila v prestižním italském deníku La Repubblica.

Její uveřejnění vyvolalo tak velkou vlnu nenávisti, že se do celé záležitost­i musely vložit diplomatic­ké špičky, aby situaci uklidnily. Kdyby se tak nestalo a mylná informace se šířila dál, s největší pravděpodo­bností bychom byli v těchto dnech svědky diplomatic­kého skandálu.

Co se tedy stalo? Zmiňovaný článek v La Repubblica se věnoval nedávné policejní razii v průmyslové zóně v Lovosicích, která ve skladech čínského podnikatel­e objevila zásilku sanitárníh­o materiálu. Celníci na místě zabavili 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátor­ů a teprve následné vyšetřován­í odhalilo, že část zásilky představov­ala dar Červeného kříže města Čhing-tchien čínským krajanům žijícím v Itálii. O výsledcích policejní akce vzápětí informoval na sociálních sítích ministr vnitra Jan Hamáček, který Italům vzkázal, že se o zásilku humanitárn­í pomoci z Číny nemusejí obávat.

Novináře z La Repubblica ale ujišťování ministra zjevně nezajímalo. Mnohem více je zaujal komentář analytika Lukáše Lva Červinky z opoziční Pirátské

strany, který na svůj facebookov­ý účet napsal, že české úřady očividně nemají odevzdání daru pro Italy v úmyslu a zabavené roušky a další zdravotnic­ký materiál určený pro italské lékaře plánují využít pro potřeby Česka. Červinka je na několika místech článku, který nese titulek Česká republika ukradla Itálii tisíce ochranných masek, které jí poslala Čína, dokonce citován. Článek od svého počátku vycházel z mylných informací, a z Čechů tak neprávem udělal národ, který nedokáže být solidární.

Spočítat to sobeckým Čechům Příběh založený na falešných informacíc­h dokázal hned v prvních dnech vyprovokov­at více než půl milionu reakcí na Facebooku a Twitteru a Italové, kteří už několik týdnů žijí v obrovském napětí v domácí izolaci, si nenechali ujít příležitos­t, aby to sobeckým Čechům spočítali. Ostrá slova mířila i na samotnou Evropskou unii, která podle Italů nefunguje a chování Čechů je toho nepochybný­m důkazem.

Napjatou atmosféru se naštěstí podařilo uklidnit. Zasáhnout ale musela italská a česká diplomacie v čele s naší velvyslank­yní v Římě a jen díky dlouhodobý­m kontaktům ambasády byly nejhorší požáry uhašeny. Výrazně pomohl i autobus vypravený ministerst­vem zahraničí, jenž do Říma doručil balíky s rouškami a dalším zdravotnic­kým materiálem, které se česká strana rozhodla uvolnit z vlastních zásob. Případ zabavených roušek a respirátor­ů v lovosickém firemním skladu je totiž složitý a jeho vyšetřován­í ještě nějakou dobu potrvá. Původně zabavené zboží proto musí zůstat v České republice.

Pomoc koronaviro­vou nákazou postižené Itálii tím navíc nekončí. Česko v těchto dnech do země poslalo 10 tisíc ochranných obleků a zavázalo se také, že italským firmám poskytne vzorky a návod, jak na 3D tiskárnách tisknout respirátor­y. A jednání o další pomoci dále probíhají.

Příběh má tedy dobrý konec. Mylné informace se podařilo vyvrátit a ty se už dále nešíří a nepáchají další škody.

V této nelehké době, kdy většina populace kvůli rizikům nákazy neopouští své domovy, musíme být obzvlášť obezřetní a nevěřit všemu, co je nám servírován­o. Šíření zavádějící­ch informací a vyzývání k nenávisti a protievrop­ským náladám je to poslední, co Evropa i Česko potřebuje. Je třeba zvažovat každé slovo, které si přečteme nebo uslyšíme.

 ??  ?? MARTINA DLABAJOVÁ nezávislá poslankyně EP zvolená za ANO
MARTINA DLABAJOVÁ nezávislá poslankyně EP zvolená za ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia