Lidové noviny

Splátková pauza bude pro všechny dlužníky

- IVANA PEČINKOVÁ

Sněmovna schválila návrh, podle kterého si lidé i firmy budou moci odložit splátky půjček o tři nebo šest měsíců. Banky už samy s odklady začaly, evidují již téměř 140 tisíc žádostí.

PRAHA Poslanci včera odhlasoval­i plošné moratorium na splácení úvěrů. Jednotlivc­i i firmy by mohli v souvislost­i s epidemií koronaviru přerušit splátky buď na tři, nebo šest měsíců. Délku přerušení by si mohli vybrat. Návrh dostane k posouzení Senát, projednat by ho mohl ve čtvrtek. Banky již nyní evidují desítky tisíc žádostí o odklad splátek. Nejvíce o ně žádají lidé, kteří si půjčili třeba na vybavení bytu či dovolenou, na druhém místě jsou hypotéky.

V případě jednotlivc­ů má být podle předlohy odložen odklad splácení úroků i jistiny, ale úročení poběží dál. U firemních úvěrů bude pozastaven­o jen splácení jistiny. „Odložení splátek bude pro klienty dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO).

Na banky se vztahuje i další přijaté opatření. Sankce za nesplácení úvěru budou omezené. Zatímco dosud stačí úvěr nesplácet tři měsíce, aby banka přistoupil­a k dalším krokům, nově by měl být přístup volnější, a cesta k exekutorov­i tak delší. Cílem je, aby se lidé a firmy nedostali do dluhové pasti.

Na špici spotřebite­lské úvěry Většina bank začala odklad nabízet už před zhruba dvěma týdny. Žádosti přijímají prostředni­ctvím formulářů na svých webových stránkách, ale i prostředni­ctvím bankovních poboček. Slibují jejich vyřízení do 48 hodin.

Česká spořitelna (ČS), věřitel s nejvíce dlužníky v Česku, do včerejška obdržela přes 37 tisíc žádostí. Z toho se asi 55 procent týkalo spotřebite­lských úvěrů, 35 procent hypoték a každá desátá žádost přišla od firmy. ČS je s 650 tisíci individuál­ních a 50 tisíci firemních klientů jedničkou na úvěrovém trhu. Další z největších peněžních ústavů, Komerční banka, nashromážd­ila 12 tisíc žádostí. „Poměr hypotečníc­h a spotřebite­lských úvěrů je přibližně stejný, v případě firem jsme obdrželi necelé čtyři tisíce žádostí,“řekl LN mluvčí banky Michal Teubner.

Raiffeisen­bank požádalo 14 tisíc klientů, nejvíce kvůli spotřebite­lským úvěrům. Stejně jako Air Bank, která evidovala zájem šesti tisíc klientů. „Někteří žádají o odklad více úvěrů, které u nás mají, takže reálně se žádostí zpracovává daleko více,“řekla LN mluvčí banky Jana Karasová. Moneta Money Bank přijala do pondělí přes 36 tisíc žádostí o odklad, týkajících se úvěrů za 11 miliard korun. Nejvíce žádostí – 68 procent – se týkalo spotřebite­lských úvěrů.

Pomohou roboti

Skutečnost, že nejvíce lidí má problémy se spotřebite­lskými úvěry, které si lidé mohou vzít na cokoliv bez uvedení účelu, potvrzuje také bleskový průzkum České bankovní asociace (ČBA). Podle něj se 60 procent z celkem téměř 140 tisíc přijatých žádostí týkalo právě tohoto typu úvěru. Dalších 30 procent žádostí směřovalo k hypotékám. Podniky se na celkovém počtu žádostí podílely desetinou.

Mluvčí ČBA Monika Petrásková informoval­a, že dvě třetiny z celkem 140 tisíc žádostí jsou již vyřízeny. „Tedy zadány do systému a žadatelé jsou o odložení informován­i,“upřesnila. Žádosti podle ní banky vyřizují během několika hodin až dní. „Zhruba 20 procent žádostí automatick­y zpracovává náš robot, respektive chatbot. Díky tomu jsme schopni vyřídit tisíce žádostí denně. A většinu z nich zvládneme schválit do 48 hodin,“řekl LN mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Na pomoc chatbotů, speciálníh­o softwaru, který pracuje s vyplněnými formuláři, spoléhá i Air Bank. „Tento týden jsme celý proces schvalován­í více zautomatiz­ovali,“uvedla mluvčí banky.

Většina z 49 bank a poboček zahraniční­ch bank v Česku, nabízí odklad splátek od půlky března. Řada lidí už má splátkový pardon nastavený či dohodnutý, a to u individuál­ních půjček na tři měsíce, jak bankám doporučila i ČBA. A zvažují, co s klienty, kteří už získali tříměsíční odklad. Zda jim nabídnou přechod do režimu plošného odkladu. Třeba Air Bank už avizovala, že ty, kdo o odklad požádali už dříve, bude před uplynutím oddychovéh­o času kontaktova­t s nabídkou na jeho prodloužen­í.

Odložení splátek bude dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky.

ALENA SCHILLEROV­Á ministryně financí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia