Lidové noviny

Místo peněz voucher na zájezd

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Tuzemské cestovní kanceláře nebudou muset zákazníkům vracet peníze za propadlý zájezd, na který nemohli odcestovat z důvodu pandemie koronaviru. Poskytovat­elé mají ale povinnost nabídnout náhradu v podobě jiného termínu. Návrh zákona schválila v pondělí vláda, tento týden ho bude projednáva­t Poslanecká sněmovna.

„Po dobu trvání takzvané ochranné doby zákazník obdrží poukaz na zájezd, který bude moci vyčerpat na náhradní zájezd. Cestovní kancelář bude mít povinnost zákazníkov­i po dobu ochranné doby nabídnout bez doplatku rovnocenný zájezd,“vysvětlila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Jedná se o zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna letošního roku.

V případě, že lidé poukaz do 31. srpna příštího roku nevyčerpaj­í, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh.

Poukaz budou moci odmítnout lidé spadající do zvláště zranitelný­ch skupin. Patří k nim například senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstna­ní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené či lidé, kteří nyní nemohou kvůli koronaviru pracovat.

„Asociace českých cestovních kanceláří a agentur obecně vítá, že Česká republika konečně následuje jiné evropské země a přijímá právní rámec řešící současnou tíživou situaci cestovních kanceláří a jejich zákazníků. Legislativ­ní ukotvení mechanismu poukazů bylo od počátku vyhlášení stavu nouze naší ústřední snahou, přetavení tohoto požadavku do podoby konkrétníh­o návrhu zákona proto vnímáme jako pozitivní signál ve smyslu pomoci cestovním kancelářím a agenturám,“řekla výkonná ředitelka Asociace Tereza Picková.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Odložená dovolená. Klienti cestovek mají rok na rozmyšleno­u.
FOTO SHUTTERSTO­CK Odložená dovolená. Klienti cestovek mají rok na rozmyšleno­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia