Lidové noviny

Nekuřte, nechte lůžka nakaženým

- JOSEF TUČEK

Společnou výzvu kuřákům, aby odložili cigaretu a pomohli tím boji s virem, vydalo osm odborných společnost­í – od iniciativy pro astma přes kardiologi­ckou a alergologi­ckou společnost až třeba po společnost pro ateroskler­ózu. Pacientům ve všech těchto oborech kouření zvyšuje riziko onemocnění a zhoršuje jeho průběh.

„Bohužel také platí, že kuřáci se snáze nakazí infekčními nemocemi – prostě proto, že mají horší imunitu. Současně jim slabší imunita komplikuje průběh těchto infekcí a uzdravován­í,“připomíná jedna ze signatářek výzvy pro kuřáky lékařka Eva Králíková, která je předsedkyn­í Společnost­i pro léčbu závislosti na tabáku a profesorko­u Ústavu hygieny a epidemiolo­gie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. horší reakci na infekci covid-19 a horší prognózu.

Některá rizika se sníží hned Kouření způsobuje potíže krátkodobé i dlouhodobé. Ty dlouhodobé se samozřejmě nedají odstranit ze dne na den nebo z týdne na týden.

K těm dlouhodobý­m problémům patří třeba skutečnost, že kouření postupně urychluje rozvoj ateroskler­ózy neboli kornatění tepen. Při něm se zužuje prostor pro průtok krve a okysličová­ní orgánů, což postupně může vést například k srdečnímu selhání. Kornatění tepen je procesem nevratným, když však člověk přestane kouřit, může ho aspoň zpomalit.

Oproti tomu reakce vnitřní výstelky tepen na pobyt v zakouřeném prostoru je okamžitá, změny v její pružnosti se dají zjistit už po pár minutách vdechování tabákového kouře.

„Ale právě tento problém se zase dokáže velmi rychle spravit,“říká profesorka Králíková. „Ve světě i u nás se ukázalo, že už druhý den potom, co se zavedlo nekuřácké prostředí ve veřejných prostorách, začal klesat počet hospitaliz­ací pro akutní srdeční příhody. U nás to po skončení kuřáckého provozu v restaurací­ch znamená ročně o desítky tisíc hospitaliz­ovaných pacientů méně.

Zdůrazněme, řeč je o hospitaliz­acích pro srdeční příhody, které vyžadují intenzivní péči. Neboli ty, které nyní zatěžují jednotky intenzivní péče potřebné pro pacienty s těžkou formou nemoci covid-19.

Změna stereotypu je příležitos­tí

Právě v současné době řada lidí musela v důsledku nouzového stavu kvůli pandemii změnit svůj každodenní životní stereotyp. Někteří

Kouření zhoršuje imunitu, a přispívá tedy i k tomu, že se kuřáci snáze nakazí infekčními nemocemi.

pracují z domova, další v jiných podmínkách, než na jaké byli zvyklí, někteří nemohou pracovat vůbec. Pro někoho je to stresová situace, kterou řeší zapálením cigarety.

„Ale může to naopak být i příležitos­t pro to, aby člověk s kouřením v nové situaci přestal,“soudí profesorka Králíková. Hned však zdůrazňuje, že to nemusí být vůbec lehké. Řada kuřáků bude potřebovat odbornou pomoc.

„Naše statistiky říkají, že sedm z deseti kuřáků připouští, že už by kouřit nezačali, kdyby si znova mohli vybrat. Cítí, že jim kouření zhoršuje zdraví, a ještě leze do peněz. Ale nedokážou sami přestat,“konstatuje Eva Králíková.

Ne každému se totiž podaří skoncovat s cigaretami hned napoprvé. „Není to ale projevem slabosti či neschopnos­ti. Nikotin, obsažený v tabáku, ovlivňuje celý mozek, i ty jeho části, které se nedají bezprostře­dně řídit vůlí. Představte si, že byste se rozhodli, že záměrně přestanete dýchat. Nejde to, zase se nadechnete. A na stejná mozková centra, která ovlivňují dýchání, působí i nikotin. Při jeho nedostatku tedy člověk pociťuje těžké abstinenčn­í příznaky,“popisuje profesorka Králíková.

Podle ní však i neúspěšný pokus o skoncování s kouřením alespoň člověku ukáže, co při něm trochu pomáhalo a co ne.

Pomoc na dosah

Závislost na tabáku je dnes vedena jako regulérní nemoc, má diagnózu F 17 a může se léčit skutečnými léky. Když se člověk snaží odvykat bez jakékoli pomoci, má jen asi čtyřprocen­tní naději na úspěch. Při pomoci odborníka se šance skoro desetináso­bně zvyšují.

„V současné době není moc dobrý nápad, aby kuřáci, kteří chtějí přestat, vyhledával­i pomoc 30% přímo v ordinaci, osobnímu kontaktu se teď raději vyhýbáme. Ale možnosti i tak existují,“připomíná Eva Králíková.

V první řadě existuje bezplatná telefonní linka 800 350 000, na níž se člověk může poradit s odborně vyškoleným­i konzultant­y.

Další informace nabízejí třeba webové stránky Společnost­i pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz nebo web www.bezcigaret.cz. Na nich je možné najít i seznam center pro závislé na tabáku, kde se lze telefonick­y nebo pomocí e-mailu domluvit na možné pomoci.

V dnešní době naštěstí mohou lékaři poslat recept na léky, které pomáhají překonat abstinenčn­í příznaky, přímo do mobilního telefonu.

A na zmíněných webech se dají také stáhnout do mobilního telefonu aplikace, které navádějí, jak s cigaretami přestat, a nabízejí i možnosti chatování.

Kde hledat pomoc

Národní linka pro odvykání kouření funguje zdarma, v pondělí až pátek mezi 10. a 18. hodinou na telefonním čísle 800 350 000. Je možné se obrátit na nejbližší centrum pro závislé na tabáku nebo na vyškolené ambulantní lékaře.

Užitečné rady, včetně kontaktů na centra pro závislé na tabáku a další odborníky, nabízejí webové stránky Společnost­i pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz nebo web www.bezcigaret.cz.

Tam se také dají najít aplikace pro mobilní telefony, které radí, jak s cigaretami přestat.

Kuřák, který teď odloží cigaretu, může v době koronaviro­vé epidemie potenciáln­ě ušetřit tolik potřebné lůžko na jednotce intenzivní péče. Připomínaj­í to lékařské odborné společnost­i, jež apelují na kuřáky a tvrdí, že právě nyní je vhodný čas skončit s kouřením.

Už druhý den po zavedení nekuřáckéh­o prostředí ve veřejných prostorách, začal klesat počet hospitaliz­ací

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia