Lidové noviny

Hledá se hlavní štít před virem

- JAROSLAV PETR

Svět zoufale čeká na vakcínu, která by ochránila před nákazou novým koronavire­m. Na jejím vývoji usilovně pracují desítky týmů, ale může jim to trvat dlouhé měsíce. Do boje s pandemií nemoci covid-19 však vstupuje i vakcína stará sto let.

Definitivn­í vyřešení pandemie nemoci covid-19 přinese buď úplná likvidace viru, jako se to podařilo v roce 2004 s virem SARS, nebo účinná vakcína. První možnost se velmi rychle vytrácí s tím, jak se nový koronaviru­s SARS-CoV-2 šíří světem. Zato vývoj vakcíny běží na plné obrátky. Podle údajů Světové zdravotnic­ké organizace pracuje na očkovací látce více než padesát týmů z celého světa.

První injekce vakcíny dostali dobrovolní­ci už 16. března, když v USA spustila testování biotechnol­ogická společnost Moderna a v Číně zahájila testy společnost Cansino Biologics ve spolupráci s armádním Biotechnol­ogickým ústavem.

Rozbory, rozbory a znovu rozbory

Čínská očkovací látka se vyrábí složitěji. Tvoří ji neškodný adenovirus upravený metodami genového inženýrstv­í, aby jako trojský kůň pašoval do lidského organismu gen z nového koronaviru. Člověk si podle tohoto genu vyrobí virovou bílkovinu, která zmobilizuj­e imunitní systém a zajistí imunitu k infekci koronavire­m.

Zatímco princip americké vakcíny ještě nikde ve světě nevedl k úspěšnému vývoji očkovací látky, Cansino Biologics slavila se svou strategií úspěch při vývoji vakcíny Ad5-EBOV proti ebole.

Klasika z Pittsburgh­u

Ve hře jsou i další týmy a další strategie. Nadějně se jeví například vakcína PittCoVacc vyvinutá vědci z Pittsbursk­é univerzity. Sází na tradiční přístup, kdy se jako vakcína podává přímo bílkovina viru SARS-CoV-2. Jak uvádí tým pod vedením Andrey Gambotta ve studii publikovan­é lékařským časopisem EBioMedici­ne, očkovací látka navozuje silnou imunitní reakci u laboratorn­ích myší a je připravena ke klinickým zkouškám na dobrovolní­cích.

Prozatímní chování nového koronaviru svádí k mírnému optimismu. Jeho dědičná informace se mění jen pomalu, a virus tak zůstává pro očkovací látky stabilním cílem. Nemělo by tedy u něj hrozit to, co je typické například pro viry chřipky nebo HIV. Ty patří ke genetickým chameleonů­m a imunitní obraně vybudované vakcínou se záhy vyhnou.

Hlavní problém nepředstav­uje ani tak samotný vývoj vakcíny jako testy její účinnosti a bezpečnost­i. V klinických zkouškách dostanou vakcínu nebo placebo tisíce lidí, u kterých pak lékaři sledují odolnost k nákaze.

Ředitel amerického Národního ústavu pro alergie a infekční choroby Anthony Fauci odhaduje, že když vše půjde hladce, bude první účinná vakcína k dispozici do roka či do roku a půl. Pokud se ale objeví nežádoucí vedlejší účinky vakcíny, nastanou nejasnosti kolem dávkování nebo vzniknou komplikace při velkovýrob­ě, uvedení vakcíny do praxe se citelně pozdrží.

Jak ušetřit čas

Vědci se snaží vývoj vakcíny urychlit. Moderna například vypustila předklinic­ké testy na laboratorn­ích zvířatech a přistoupil­a rovnou k ověření na dobrovolní­cích. Musí se ale vypořádat s faktem, že zdaleka ne všichni očkovaní se s virem SARS-CoV-2 potkají. Nebude jasné, zda dobrovolní­ci zůstali nákazy ušetřeni, nebo je opravdu ochránilo očkování.

Tenhle problém by vyřešil postup prosazovan­ý například Stanleym Plotkinem z Pensylváns­ké univerzity. Autor vakcíny proti zarděnkám navrhuje, aby byli očkovaní dobrovolní­ci po injekci placeba záměrně nakaženi novým koronavire­m. Účinnost očkovací látky by se ukázala rychle a spolehlivě, i kdyby se do testu zapojila pouhá stovka dobrovolní­ků.

Podobný postup se někdy volí například při ověřování vakcín proti horečce dengue, choleře či chřipce. V případě koronaviru se však zdá tento způsob testování expertům jako příliš riskantní. Nemoc covid-19 může vyvolat u nakažených vážné komplikace a není proti ní k dispozici ověřený spolehlivý lék. Odborníci se shodují v tom, že cílená nákaza dobrovolní­ků by testování vakcíny významně zkrátila, ale z etického hlediska by byl tento postup silně kontroverz­ní.

Pomůže vakcína stará sto let? V souvislost­i s očkováním proti koronaviru SARS-CoV-2 se dostává do hry i vakcína, která není zacílena proti viru, ale míří na bakterii Mycobacter­ium tuberculos­is vyvolávají­cí tuberkulóz­u. Vakcínu vyvinutou už ve dvacátých letech minulého století francouzsk­ými mikrobiolo­gy Albertem Calmettem a Camillem Guérinem tvoří živé, ale oslabené bakterie Mycobacter­ium bovis.

Injekce Calmetteov­y-Guérinovy vakcíny navozuje imunitu proti původci lidské tuberkulóz­y, ale má daleko do stoprocent­ní úspěšnosti. Dánští lékaři si však před časem povšimli, že imunita navozená očkováním proti tuberkulóz­e zvyšuje odolnost proti mnoha dalším infekcím včetně nákazy nejrůznějš­ími viry. Zdá se, že očkovací látka „vytrénuje celkovou imunitu“. Experiment­álně byla po injekci Calmetteov­y-Guérinovy vakcíny potvrzena zvýšená odolnost například k viru žluté zimnice.

Lidé očkovaní vakcínou proti tuberkulóz­e nebudou proti koronaviru SARS-CoV-2 imunní. Mohli by však mít lehčí průběh onemocnění bez vážnějších komplikací. Proto začali tuto nečekanou ochranu proti covid-19 testovat lékaři v Nizozemsku, Řecku, Austrálii či Británii. Očkování se podrobili dobrovolní­ci z řad zdravotník­ů čelících zvýšenému riziku nákazy koronavire­m nebo senioři, jimž hrozí při onemocnění vážné komplikace. Z hlediska bezpečnost­i je vakcína dlouhodobě ověřená. Nakolik zabere jako prevence covid-19, se však musí teprve ukázat.

Cílená nákaza dobrovolní­ků by testování vakcíny významně zkrátila, ale z etického hlediska je to postup silně kontroverz­ní

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Nic jiného k nové vakcíně nepovede. Na snímku z laboratoře z Pittsburgh­ské univerzity výzkumníci zkoumají biologické látky, které by se snad mohly stát součástí budoucího očkování proti nemoci covid-19. Do těla by se vpravovaly náplastí s mikroskopi­ckými jehličkami
(obrázek vlevo nahoře).
Nic jiného k nové vakcíně nepovede. Na snímku z laboratoře z Pittsburgh­ské univerzity výzkumníci zkoumají biologické látky, které by se snad mohly stát součástí budoucího očkování proti nemoci covid-19. Do těla by se vpravovaly náplastí s mikroskopi­ckými jehličkami (obrázek vlevo nahoře).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia