Lidové noviny

Liverpool „musí být mistrem“

- DAVID AKO

Poslední ligový titul získali fotbalisté Liverpoolu naposledy před třiceti lety, k zisku toho letošního jim chybí dvě výhry. Jenže pandemie koronaviru ochromila svět a někteří ze zástupců Premier League nyní volají po zrušení letošní sezony. Proti je prezident UEFA Aleksander Čeferin.

PRAHA Svěřenci Jürgena Kloppa momentálně vedou Premier League s poklidným náskokem 25 bodů na druhý Manchester City a devět kol před koncem jim k jistotě titulu stačí vybojovat dvě výhry. Jenže k tomu se musí nejdříve vrátit fotbalisté na trávníky a soutěž se rozjet. A také nesmí chybět fanoušci.

„Nikdo nechce hrát zápasy bez fanoušků, nemá to smysl. Představa, že hrajeme na Anfieldu bez nich, je děsivá. S aktuální situací se nějak musíme vypořádat, až ale začne Premier League, musí být s fanoušky. Chceme s nimi slavit titul na stadionu,“věří opora Liverpoolu Virgil van Dijk.

Na setkání klubů Premier League se zástupci některých týmů snažili navrhnout zrušení sezony 2019/2020, což by znamenalo, že Liverpool by opět zůstal bez domácího titulu, na což reagoval generální ředitel Brightonu Paul Barber. Ten řekl, že by bylo neudělení titulu „neuvěřitel­ně nespravedl­ivé“.

Dohrát bez diváků?

A v podobném duchu reagoval i prezident UEFA Aleksander Čeferin. Ten sice minulý týden varoval, že se musí sezona znovu rozjet do konce června, jinak by byla anulována, i tak by ale podle něj měli „Red“vytoužený titul získat.

„Nedokážu si představit, že by sezona nebyla ukončena a Liverpool nevyhrál Premier League. Pokud by se nemohla dohrát, bylo by dobré ji nějak ukončit a korunovat šampiona. Chápu, že by fanoušci byli zklamaní, ale doufám, že i pokud se to stane na prázdném stadionu, nebo dokonce se liga předčasně ukončí, titul vyhrají,“řekl Ceferin slovinském­u deníku EkipaSn.

La Liga o konci nepřemýšlí

O možném předčasném ukončení rozehranéh­o ročníku zatím naopak nikdo neuvažuje ve španělské La Lize, byť je Pyrenejský polostrov pandemií koronaviru

SARS-CoV-2 silně zasažen. Alespoň to tvrdí předseda soutěže Javier Tebas.

Podle slov sedmapades­átiletého činovníka pro španělská média připadají k možnému obnovení soutěže tři termíny. Nejbližším možným je 29. květen, tím hraničním pak 28. června. To vše za předpoklad­u, že budou moct hráči začít trénovat, v tomto ohledu se mluví o datu 26. dubna.

Tebas také zmínil, že dokončení španělské ligy je mimořádně důležité z ekonomický­ch důvodů, podle prvních odhadů La Liga přišla minimálně o 150 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun).

Zároveň je vysoce pravděpodo­bné, že by se ve Španělsku začalo bez diváků, postupem času – s ohledem na vládní nařízení – připadají v úvahu i zápasy s omezenou kapacitou diváků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia