Lidové noviny

Měkký došlap

- ADAM JUNEK

Jeden z řetězců láká do svých prodejen reklamou na „pohodlné oblečení do domácí kanceláře“. Aneb nabízí novou škálu teplákoidn­ích oděvů, které přece tak nutně potřebujem­e v době, kdy řada z nás pracuje na dálku, tak zvaně na home office.

Pravda, koronavire­m diktovaná karanténa svádí k tomu, být jen v teplákách, zachumlaní do županu a do něčeho „lepšího“se nasoukat jen v případě zásobovací­ch výletů.

Pohodlí ale nemusí být zajištěno jen a pouze tepláky a měkkými papučemi. Důkazem toho může být celoživotn­í práce geniálního obuvníka Sergia Rossiho. Ten zemřel minulý týden ve věku 84 let. A ano, měl pozitivní nález na covid-19.

Jeho odkazem zůstane navždy dokonalá nositelnos­t boty. A to i ve chvíli, kdy podpatek dosahuje kotník a nárt ohrožující­ch patnáct centimetrů. Na rozdíl od řady konkurentů včetně vzývaného Manola Blahnika, Jimmyho Choo nebo Christiana Louboutina, kteří byli a jsou ochotni pro „umělecký dojem“ustoupit, Rossi vždy na prvním místě dbal o tom, aby bota měla naprosto precizní konstrukci.

Díky tomu měl zajištěnou propagaci v rámci jejich kampaní.

V roce 1999 prodal svou úspěšnou značku budovanou od 60. let koncernu Gucci, který dnes patří pod holding Kering. K tomu dvě poznámky. Za 70procentn­í podíl Gucci tehdy zaplatil skoro 100 milionů dolarů. Neuvěřitel­ná cena za v podstatě maličkou značku. V roce 2005 pak kupoval Kering vedený miliardáře­m François-Henri Pinaultem i zbytek a Rossi postupně odešel na odpočinek. Když se Pinault ženil s herečkou Salmou Hayek, co asi obula nevěsta? Samozřejmě Rossiho. Pro pořádek dodejme, že značka Sergio Rossi už Pinaultovi nepatří. Trochu se v obřím impériu ztrácela. Od roku 2015 ji převzal investiční fond Investindu­strial a jeho šéf Ricardo Sciutto znovu klade důraz na myšlenky svého osobního přítele Rossiho.

Tedy hlavně na to, aby všechny výrobky měly „měkký došlap“.

Ten bude jistě ceněnou a záviděního­dnou komoditou v luxusním průmyslu po opadnutí strachu z koronaviru. Velké luxusní značky jej jistě s různými šrámy ustojí. Ale menší tvůrci se budou potýkat s bojem o přežití. A proto tradiční apel na závěr. Pokud vám to vaše finance umožňují, stojí za to se podívat na tvorbu mladých českých designérů.

Autor je redaktorem Seznam Zpráv

 ?? FOTO SERGIO ROSSI ?? Precizní řemeslník. Ušít dobrou botu není vůbec těžké, tvrdil Sergio Rossi. Jistě, stačí k tomu znát asi 120 kroků výrobního postupu a mít plus minus 14 hodin čas. Právě tak totiž jeho ikonické lodičky vznikají.
FOTO SERGIO ROSSI Precizní řemeslník. Ušít dobrou botu není vůbec těžké, tvrdil Sergio Rossi. Jistě, stačí k tomu znát asi 120 kroků výrobního postupu a mít plus minus 14 hodin čas. Právě tak totiž jeho ikonické lodičky vznikají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia