Lidové noviny

Nová pravidla uvolňování

Od 11. května se otevřou zahrádky, divadla, kina i kadeřnictv­í Větší volnost si žádá vyšší nároky na osobní odpovědnos­t

- KATEŘINA SURMANOVÁ SLOUPEK LN

PRAHA Čím déle je země sevřená v omezeních, tím vyšší je riziko ekonomické­ho a sociálního kolapsu. S tímto stanoviske­m dali epidemiolo­gové vládě svolení, aby rychleji zpřetrhala obruče mimořádnýc­h opatření.

Vlna úlev se spustí 11. května. Otevřou velká nákupní centra, kadeřnické či kosmetické salony, povoleny budou kulturní, sportovní nebo náboženské akce až do sta osob. „Z epidemiolo­gického hlediska jdeme na hranu toho, co si můžeme dovolit. A můžeme si to dovolit jen za spolupráce všech obyvatel, bez individuál­ní zodpovědno­sti to nepůjde,“uvedl včera Rastislav Maďar, koordináto­r epidemiolo­gického týmu při ministerst­vu zdravotnic­tví.

Zodpovědno­st znamená, že každý bude dodržovat hygienická pravidla. Do obchodů, k holiči nebo do muzea musejí mít všichni roušku, dezinfikov­at si ruce, provozovat­elé i prostory. Musejí se udržovat nařízené odstupy od dalších lidí. Pokud se křivka nákazy začne strměji stáčet vzhůru,

„Z epidemiolo­gického hlediska jdeme na hranu toho, co si můžeme dovolit.“Rastislav Maďar, koordináto­r expertního týmu ministerst­va zdravotnic­tví

mají epidemiolo­gové dost času, aby balík uvolnění osekali.

Poslední tři dny počty odhalených infikovaný­ch stouply. Nejde o drama a nemusí to ještě znamenat trend, ale je to varování. Vyšší přírůstky se týkají hlavně Prahy a Ostravy. „Virus nespí, stále tu je. Nevnímám riziko v obchodech, to největší jsou kontakty osob – u různých hospůdek je spousta lidí bez roušek a ve velmi úzkém kontaktu. Apelujeme, aby lidé pravidla dodržovali, ať se nemusíme vracet zpět,“řekl hlavní epidemiolo­g Roman Prymula.

Na veřejnosti pořád platí, že spolu může být nejvýše deset lidí, musejí mít ústenky, a pokud nejde o členy domácnosti, nepřibližu­jí se k sobě pod dva metry.

Odstupy budou platit i v kadeřnictv­ích, na kosmetice či manikúře. Nikoli mezi poskytovat­elem služby a zákazníkem, ale mezi klienty i křesly či lehátky. Kadeřníci i další živnostníc­i zaměření na lidské zkrášlován­í si vedle roušky musejí nasadit ochranný štít.

Na zahrádkách restaurací a sedačkách kin či divadel stačí rozestup 1,5 metru. Mnohde je totiž hlediště či prostor na venkovní sezení malý a při větších odstupech už by se nevyplatil­o otvírat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia