Lidové noviny

„Virus vám může zničit plíce“

Nelze ale zapomínat na jiné pacienty, říká v rozhovoru pro LN pneumolog Jan Beroušek

- TOMÁŠ TOMÁNEK čtěte na stranách 4 a 5

PRAHA Onemocnění novým koronavire­m může v krajním případě vést k takzvané plicní fibrotizac­i. Určitá plocha plic se přemění tak, že již není využitelná pro dýchání. Pokud se pacient uzdraví, může mít trvale sníženou kapacitu plic. V extrémním případě – pokud by nebyl léčen – se může i udusit.

„Dojde-li k většinové vazivové přestavbě plic, nelze okysličit organismus. Lidé umírají na těžké respirační selhání v kombinaci se sekundární­mi obtížemi. Protože v těle probíhá obrovský zánět, je oslabené a může nastat třeba bakteriáln­í superinfek­ce. Nebo zemřou na multiorgán­ová selhání,“říká v exkluzivní­m rozhovoru pro LN Jan Beroušek, vedoucí lékař lůžkové části Kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice v Motole. Jeho oddělení je dnes rozděleno na dvě přísně izolované části. V jedné jsou „běžní“pacienti kliniky, ve druhé ti s nemocí covid-19.

Přes uvedené případy těžkého průběhu Beroušek upozorňuje, že 80 procent nakažených nemoc přečká s výrazně menšími komplikace­mi. „U nich to proběhne jako úplně běžná viróza,“popisuje.

„Covid se v podstatě neprojevuj­e výrazně jinak ve vztahu k plicím než jiná virová plicní onemocnění. Působí změny, které jsou, zjednoduše­ně řečeno, podobné chřipce,“dodává lékař.

Důvod, proč jsou k těžšímu průběhu nákazy náchylní diabetici, lidé výrazně obézní nebo onkologičt­í pacienti, je ten, že jejich „necovidové“potíže vyčerpávaj­í organismus. Ten je pak více připraven pro vstup nového typu viru.

Beroušek se zamýšlí i nad dopady pandemie, zejména sociálními a ekonomický­mi. Podle něj je třeba rozvolňova­t vládní opatření, aby zadrhnutá ekonomika neplodila další a další lidi s finančními a rodinnými obtížemi. Navíc se podle něj kvůli hrozbě nákazy covid-19 v řadě nemocnic pozapomněl­o na pacienty s jinými onemocnění­mi, i závažnými.

„Péče se zpomalila. Lidé se teď kolikrát i bojí chodit do nemocnic, takže svoje nemoci přecházejí či ze strachu neřeší. Cílem proto je, aby se chod nemocnic vrátil do normálu,“vyzývá Beroušek. ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia