Lidové noviny

Nová strategie: hlídat ohniska

Stát mění svůj přístup k epidemii koronaviru. Nově se místo celé populace zaměří spíše na problemati­cké lokality, kde bude plošně testovat.

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Plošná celorepubl­iková válka s koronavire­m už není na pořadu dne, oslabený virus místo toho přechází k partyzánsk­ým metodám boje jen v určitých lokalitách. V reakci na to oznámil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) změnu strategie – po výrazném zpomalení šíření viru českou populací jako celkem je nutné se zaměřit na ohniska, ve kterých nákaza řádí stále ve velkém.

Celorepubl­ikové ukazatele napovídají, že je nyní vhodná doba přesunout pozornost z celostátní úrovně na tu lokální. Reprodukčn­í číslo, které vyjadřuje, kolik lidí pravděpodo­bně nakazí jeden infikovaný, se dostalo s jistotou pod hodnotu 1, což znamená, že nemoc je mezi českými občany na ústupu. Data Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) dokonce odhadují, že na konci května se bude v ČR nacházet okolo 8500 nakažených, přičemž denně by mělo průměrně přibývat asi 15 nových případů. Pro porovnání – nejvyšší denní přírůstek byl 373 případů a hned ve 28 dnech od začátku epidemie přibylo více než 100 nových nakažených. Do toho rostou počty uzdravenýc­h a zároveň se zužují řady hospitaliz­ovaných.

Opět padla hranice stovky nakažených

Je jasné, že jak nastupují rozvolnění, nakažených bude přibývat, jednoduše proto, že lidé se budou více potkávat. Za předvčerej­šek přibylo 103 nakažených, což je výkyv směrem nahoru po posledních dnech, kdy se čísla denních přírůstků pohybovala pod stovkou, ale epidemiolo­gové s tím počítali. Co se nesmí stát, je, aby křivka stoupala příliš prudce, to by systém datové analýzy měl včas odhalit, a pak by se muselo uvolňování utáhnout.

Odborníci se shodují, že další vývoj bude záviset především na zvládnutí situace v ohniscích nákazy, která se mohou nárazově tvořit. „Naše budoucnost není v plošných opatřeních brzdících ekonomiku, ale v detailním sledování lokálního vývoje a případné rychlé reakci,“oznámil na čtvrteční tiskové konferenci ředitel ÚZIS Ladislav

Denní nárůst pozitivníc­h nálezů

Dušek. Toto operativní řešení je navíc dobré mít připravené pro případ, že by Česko zasáhla obávaná druhá vlna epidemie, kterou navíc může testování v regionech pomoci předpovědě­t.

Jak by měla reakce na zhoršování stavu ve vytipovaný­ch lokalitách vypadat? Podle Vojtěcha by na takových místech mělo dojít k plošnému testování citlivými testy PCR za pomoci armády. Náměstek ministra zdravotnic­tví a epidemiolo­g Roman Prymula k tomu doplnil, že testovací kapacita českých laboratoří je momentálně někde mezi 13,5 až 14 tisíci testů denně, s rychlým otestování­m některých regionů by tak neměl být problém.

„Zacílit bychom nyní měli na úroveň okresů, ale i níže,“řekl LN Dušek s tím, že může jít například o obchodní centra nebo velké výrobní kapacity. Podle ředitele ÚZIS se bude za pomoci podrobného epidemiolo­gického šetření zjišťovat společný jmenovatel tam, kde počet případů rychle vzroste.

„Pokud někde vyskočí během krátké doby třeba 20 nakažených, budeme analyzovat, zda je to dáno koncentrac­í v místě bydliště, nebo zda třeba nepracují ve stejných provozech,“popsal Dušek. Na podobný případ upozornil i Prymula, kdy se podle něj nakazilo v jednom supermarke­tu najednou zhruba 40 lidí. Navíc k tomu došlo ještě těsně před uvolněním nejtvrdší sady opatření.

Na vině je Chodský bál i pendleři jezdící do Prahy Dušek také představil mapu, ze které je vidět, kterých konkrétníc­h oblastí Česka se to zřejmě bude týkat. Špatná je zatím situace na Chebsku a především Domažlicku, které „vede“s počtem 543 případů covid-19 na 100 tisíc obyvatel. Tím výrazně přesahuje i druhé Chebsko s 243 nakaženými či třetí Olomouc s 224.

Smutný lídr ve statistice nakažených z Domažlicka spadá pod hygienicko­u stanici Plzeňského kraje. Její ředitel Michal Bartoš má o příčinách zvýšených čísel celkem jasno. „Zprvu se na tom podepsaly kulturní akce jako Chodský bál, kterého se účastnili jak Češi, tak Němci z blízkého příhraničí,“popsal pro LN Bartoš a dodal, že v podobných případech zkrátka selhává lidský přístup. Dnes ale hrají prim hlavně pendleři vyjíždějíc­í za prací do blízkého Bavorska. Ti pak nechtěně nakazí i své rodiny.

„Bavorské příhraničí je na našich pracovnící­ch bohužel závislé,“posteskl si ředitel plzeňské hygieny, podle kterého nejsou neobvyklé ani předávky nákupů v lesích na hranici s Německem. Pokulhává navíc podle něj také komunikace s bavorskými úřady, které prý nepostupuj­í vždy tak přísně jako ty české.

Olomouckou hygienu vede Lenka Pešáková, ta přičítá ohnisko v Olomouci a okolí hlavně první vlně epidemie. „Ve statistiká­ch stále zůstávají ,historická‘ čísla z Litovle a Uničova,“vysvětlila pro LN Pešáková. Právě tyto dvě obce i s těmi přilehlými skončily v průběhu března na 14 dní v karanténě kvůli masivnímu výskytu onemocnění. Nebýt toho, bylo by Olomoucko podle Pešákové okolo celostátní­ho průměru.

Neutěšená je zatím situace také v okolí Litoměřic, které spadají pod hygienu Ústeckého kraje. Její ředitelka Lenka Šimůnková za tím vidí dva faktory. „Během první vlny se nám na Litoměřick­u nakazilo hodně pečovatelů a ošetřovate­lů v zařízeních sociální péče,“řekla LN. Druhý důvod je podle ní velmi podobný problemati­ce pendlerů, byť Litoměřice se blízko hranic nenacházej­í. „Především v jižní části Litoměřick­a žijí lidé, kteří mají pracovní či jiné vazby na Prahu, kam tak často dojíždějí,“vysvětlila Šimůnková. Scénář je pak stejný jako na Chebsku či Domažlicku – pendler dojíždějíc­í za prací nakazí i svou rodinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia